Migræne med aura øger risiko for blodpropper

 

Kvinder, der har migræne med aura, hvor man ser farver, mønstre, pletter og blinkende lys, har større risiko for hjertekar-problemer.

Og ifølge den ene af to nye underøgelse har patienter på nyere piller en højere risiko for blodpropper.

Den første undersøgelse viste, at migræne med aura øger risikoen for større hjertekar problemer som hjerteanfald og slagtilfælde.

Bag undersøgelsen står kvindemuseet Health Study, der involverede 27.860 kvinder, hvoraf 1.435 havde migræne med aura. I løbet af den 15-årige undersøgelse, var der 1.030 tilfælde af hjerteanfald, slagtilfælde eller død pga. hjertekar-problemer.

"Efter højt blodtryk var migræne med aura den næststørste enkeltårsag til risikoen for hjerteanfald og slagtilfælde," siger undersøgelsens forfatter Dr. Tobias Kurth fra Brigham and Womans Hospital i Boston.

"Migræne med aura var en større risikofaktor end diabetes, rygning, fedme og arvelighed for tidlig hjertesygdom."  

Kurth advarer om, at selv om migrænikere med aura har en øget risiko, betyder det ikke, at alle med migræne med aura får et hjerteanfald eller slagtilfælde. Folk, der har migræne med aura kan reducere deres risiko på samme måde som alle andre, ved ikke at ryge, holde blodtrykket lavt, dyrke motion og holde vægten nede.  

Præventionsmidler øger risikoen

Den anden undersøgelse så på kvinder med migræne, der tager hormonale præventionsmidler og forekomsten af blodpropper. Undersøgelsen omfattede kvinder med migræne med og uden aura der tog enten traditionelle eller nyere præventionsmidler, som svangerskabsforebyggende plaster og ring. Ud af undersøgelsens i alt 145.304 kvinder havde 2.691 migræne med aura og 3.437 havde migræne uden aura.  

Migrænikere med aura havde oftere end migrænikere uden aura haft blodprop komplikationer som dyb venetrombose - uanset hvilket præventionsmiddel, de brugte. For eksempel havde 7,6 procent af migrænikere med aura, der brugte et kombineret hormonelt præventionsmiddel, dyb venetrombose, mens tallet for migræne-ramte uden aurakun var 6,3 procent.

"Kvinder, der har migræne med aura, bør sørge for at disse oplysninger kommer med i deres journal og tale med deres læge om den mulige større risiko pga. præventionsmidler," sagde undersøgelse forfatter dr. Shivang Joshi, fra Brigham and Womens Falkner Hospital i Boston.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?