Mindfulness er bedre til stresshåndtering i forbindelse med inflammation end mere traditionelle metoder.

Mindfulness hjælper mod smerter

 

Mindfulness kan være den mest effektive metode til reduktion af smerter forårsaget af leddegigt og andre inflammatoriske sygdomme, viser ny forskning.

Mennesker, der lider af kroniske inflammatoriske tilstande, såsom leddegigt, inflammatorisk tarmsygdom og astma - hvor psykologisk stress spiller en stor rolle - kan hjælpes af mindfulness meditation teknikker, viser en undersøgelse fra University of Wisconsin-Madisons Center for Investigating Healthy Minds.

Mindfulness-baseret stressreduktion, der oprindeligt er udviklet til patienter med kroniske smerter, er en metode, hvor man kontinuerligt fokuserer på åndedrættet, kropslige fornemmelser og mentale tilstande, mens man enten sidder, går eller dyrker yoga.  

Selv om interessen for meditation som et middel til at reducere stress er vokset gennem årene har der været få beviser på at mindfulness meditation virker. Undersøgelsen fra Wisconsin universitet er den første, der har sammenlignet med andre behandlinger, hvor man for eksempel støtter med social interaktion, ekspertinstruktion eller oplærer patienter i stress-kontrol.

Positive forandringer

Kurser i stressreduktion kan være gavnlige på mange måder, selv om de har meget lidt at gøre med mindfulness, siger Melissa Rosenkranz, der er hovedforfatter til en artikel om undersøgelsen i tidsskriftet Brain, Behavior and Immunity. For eksempel kan man lære at håndtere stress ved at engagere sig i regelmæssig fysisk aktivitet.  

"Vi ønskede at udvikle en intervention, der skulle producere positive forandringer og sammenligne mindfulness med en intervention, der var strukturelt tilsvarende," siger Rosenkranz.  

Undersøgelsen sammenlignede mindfulness meditation og et program, som bestod af ernæringsundervisning, fysisk aktivitet, som gang, balance, smidighed og kerne styrke, og musikterapi. Indholdet af programmet skulle matche aspekter af mindfulness instruktion på en eller anden måde. For eksempel blev motion beregnet til at matche gående meditation uden mindfulness-dimensionen. Begge grupper trænede lige meget, fik lige meget hjælp fra eksperter, og skulle meditere, øve eller træne lige meget hjemme.  

"På den måde kunne vi se om der var ændringer, som var specifikke for mindfulness," forklarer Rosenkranz.   Ved hjælp af en metode kaldet Trier Social Stress Test fremkaldte forskerne psykisk stress, og med en capsaicincreme fremkaldte man betændelse på huden.

Selv om begge teknikker viste sig effektive til at reducere den fremkaldte stress, var den mindfulness-baserede metode mere effektiv til at reducere stress-induceret inflammation.  

Effektivt alternativ

Resultaterne viser, at adfærdsmæssige metoder til at reducere emotionelle fysiske reaktioner er gavnlige for mennesker, der lider af kroniske inflammatoriske tilstande.  

Undersøgelsen antyder også, at mindfulness teknikker kan være mere effektiv til at lindre inflammatoriske symptomer end andre aktiviteter, der fremmer trivsel.  

Rosenkranz understreger, at mindfulness ikke er en tryllestav.  

"Dette er ikke en mirakelkur, men vores undersøgelse har påvist, at mindfulness kan være gavnlig i visse situationer, og at nogle mennesker har større gavn af mindfulness end andre metoder."  

Store dele af befolkningen kan ikke hjælpes med almindelige behandlinger. Nogle lider af negative bivirkninger af lægemidlerne, eller reagerer simpelthen ikke på standard-behandlinger.  

"Mindfulness er et billigt alternativ eller supplement til standard-behandlinger, og det er nemt for patienter selv at dyrke," siger Rosenkranz.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?