Skip to main content

Tusinder lider lige som Margrethe af slidgigt i ryggen

Måske har dronningens slidgigt noget at gøre med at hun ofte er tvunget til at sidde stille i lang tid, mens hun deltager i indvielser eller lignende arrangementer. Foto: Aalborg Stift/Casper Tybjerg
 

Er du ved at nærme dig de 60 år så lider du formentlig af slidgigt i en eller anden form - også selv du ikke tror det eller mærker til det.

{module 117}

Eksperter mener at halvdelen af alle over 40 år og alle over 60 år lider af slidgigt, selv om det kun er 200.000, der har fået diagnosen.

Dronning Margrethes slidgigt i ryggen, som har fået hende til at aflyse et besøg i Chile i marts, er således ikke usædvanlig, men præcist hvor mange der lider af sygdommen vides heller ikke.

Sygdommen er et resultat af at brusken mellem rygsøjlens disker er nedbrudt, men forskerne ved faktisk ikke hvorfor det sker. Normalt antager man at slidgigt skyldes overbelastning. F.eks. kædes slidgigt i knæ og hofter sammen med overvægt og hårdt fysisk arbejde, men om slidgigten i rygsøjlen hos Dronningen skyldes overbelastning er svært at bedømme.

I almindelighed anbefales det at tage følgende forholdsregler for at undgå slidgigt i ryggen.

  • Undgå skæve siddestillinger
  • Undgå at sidde i samme stilling i lang tid
  • Dyrk motion
  • Undgå tunge løft, som belaster rygsøjlen
  • Har andre i din familie tendens til slidgigt, så lav rygøvelser og træn rygmusklerne

Symptomerne på sygdommen er mange og forskellige fra person til person.

Ud over smerter i ryggen er typiske symptomer:

  • Smerter der stråler ned i ben og arme
  • Ringere bevægelighed i ryggen  
  • Besvær med at føle i arme eller ben  
  • Kontrollen med benene kan være nedsat  
  • Ømme lændemuskler

Kan måske godt rejse igen

At dronningen aflyser rejsen til Chile er formentlig resultatet af at hun har flere og flere smerter i ryggen, men derfor er det ikke ensbetydende med at hun ikke fremover kan tage på besøg længere væk, meger Bente Danneskiold-Samsøe, der er forskningschef og professor med speciale i gigt ved Parker Instituttet, Reumatologisk Klinik, Frederiksberg Hospital ifølge B.T.

"Det er ikke nødvendigvis alvorligt, og det kan gå over igen, men der kan være perioder, hvor gigten er mere plagsom end andre. Derfor kan en lang flyvetur godt være meget anstrengende, og det kan være længe at skulle sidde i samme stilling, hvis man har smerter," forklarer hun.

Oftest diagnosticerer man problemet ved hjælp af røntgenbiller eller om nødvendigt en MR-scaniing.

Det hjælper at styrke rygmuskulatoren, så man kan støtte rygsøjlen. Anden motion kan også være nødvendig. Kontakt eventuelt en fysioterapeut for at få ordentlig instruktion både i en ordentlig kropsholdning og til øvelser, der kan styrke musklerne.

Mange med slidgigt i ryggen har gavn af et korset, ligesom varme og hvile kan hjælpe på smerter.

I nødsfald, hvor intet andet kan lindre smerter eller begrænse problemet kan man få en operation, hvor man afstiver eller stabiliserer ryggen.