Mor og datter er lykkelige.Jo yngre man føler sig, des større er sandsynligheden for at man lever længer med et godt helbred.

Følelsen af ungdom kan forlænge livet

 

Hvis du føler dig yngre end du er, kan det betyde, at du lever længere.

Et nyt engelsk studie viser, at mennesker, der føler sig mindst tre år yngre end de er, har en lavere dødsrisiko indenfor de kommende otte år i forhold til mennesker, som oplever at de er så gamle, som dåbsattesten faktisk siger eller måske føler sig ældre.

Undersøgelsen, der er offentliggjort i JAMA Internal Medicine, blev foretaget blandt ældre mennesker, og omkring 25 procent af dem, der følte sig ældre end deres egentlige alder, døde indenfor de otte år, hvor undersøgelsen løb. Til sammenligning skete det kun for 14 procent af dem, der følte sig yngre, og for 19 procent af dem, der følte sig i overensstemmelse med deres alder.

Forskerne baserede deres studie på data, der blev indsamlet for at undersøge aldring blandt englændere. Som en del af den oprindelige undersøgelse blev deltagerne spurgt, hvor gamle de følte sig. To ud af tre følte sig mindst tre år yngre end deres faktuelle alder. Deltagernes gennemsnitsalder var 66 år, og i gennemsnit følte de sig som 57 årige.

Og det interessante er, at tendensen også holdt, når forskerne tog højde for faktorer, der kan få os til at føle os ældre som f.eks. kroniske hjertelidelser, problemer i bevægeapparatet og psykiske sygdomme som depression.

Markant højere dødsrisiko

Mennesker, der føler sig ældre end de er, havde en 41 procent højere risiko for at dø i forhold til dem, der følte sig yngre, også efter at forskerne havde renset resultaterne for de andre faktorer.

Lederen af studiet Andrew Steptoe, der er direktør i Insitute of Epidemiology and Health Care ved University College London, siger, at studiet dog ikke definitivt kunne dokumentere baggrunden for, at det var følelsen af at man var yngre, der forlængede livet.

Han erkender, at forskerne ikke helt forstår hvilke mekanismer, der er involveret. Men han mener, at resultaterne er så overbevisende, at læger bør spørge deres patienter, hvor gamle de føler sig. Det er et nemt spørgsmål, og hvis det siger noget vigtigt om vores helbred, synes han, læger skal give det mere opmærksomhed.

James Maddux, professor emeritus i psykologi ved Center for Advancement of Well-Being ved George Mason University i Fairfax, siger, at dette studie viser, at optimisme er en meget stærk kraft når man ser på et menneskes generelle helbredstilstand.

Han mener, at optimisme kan være en selvopfyldende profeti.

"Hvis du føler, du har kontrol over dit liv og dit helbred, forventer du også, at du vil kunne håndtere stress, at spise rigtigt og at træne,” siger han.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?