Tilsyneladende øger antallet af børn, du har fået, din chance for at leve længere.Tilsyneladende øger antallet af børn, du har fået, din chance for at leve længere.

Mange børn giver et langt liv

Jo flere børn du får eller har fået, des længere liv har du udsigt til.

 

Det antyder en ny undersøgelse Simon Fraser University, British Columbia i Canada, hvor forskere har sammenlignet kromosomer hos kvinder med antallet af børn, de havde født.

Undersøgelsen viste, at kvinder, der føder flere overlevende børn har længere telomerer, der er beskyttende ender på kromosomer, som bliver kortere og kortere med alderen og er tegn på cellulær aldring. Tidligere undersøgelser har vist, at længden på telomerer kan forudsige hvor gammel man har udsigt til at blive.

Undersøgelsen er baseret på en sammenligning af 75 kvinders børneflokke og telomerlængde i to tilstødende indfødte landsbyer i Guatemala. Deltagernes telomer længder blev målt to gange med 13 års mellemrum ved hjælp af spytprøver. Den er således den første undersøgelse, som undersøger den direkte sammenhæng mellem antallet af børn og telomerafkortning hos mennesker over længere perioder.

Resultaterne viste at for hvert barn født mellem 2000 og 2013 var moderens telomerer 0,059 flere TL-enheder længere. Kvinder der i perioden havde født seks børn havde 41

Øget østrogen

"Det langsommere tempo i telomerernes afkortning hos kvinderne med mange børn kan formentlig tilskrives den dramatiske stigning i østrogen, der produceres under graviditeten," siger professor Pablo Nepomnaschy, som også står i spidsen for mødres og børns Health Laboratory ved SFU Sundhedsvidenskabelige Fakultet.

"Østrogen fungerer som en potent antioxidant, der beskytter cellerne mod telomer afkortning," forklarer han.

En anden forklaring kan dog også være at det sociale miljø, undersøgelsens deltagere bor i, påvirker forholdet mellem deres reproduktivitet og tempoet i deres aldring.

"De kvinder, vi fulgte i løbet af undersøgelsen, tilhører fra naturens side en frugtbar befolkningsgruppe, hvor mødre, der får mange børn får mere social støtte fra deres familie og venner," forklarer Nepomnaschy.

"Større støtte fører til en stigning i mængden af ​​metabolisk energi, der kan medføre bedre vævsvedligeholdelse, og dermed bremse aldringsprocessen."

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?