Depression og inkontinens får midaldrende til at falde oftere

Har du tendens til at falde og slå dig, så kan det være tegn på et dårligt helbred, som tilmed kan være farlige ved operationer.

 

Det antyder en ny undersøgelse fra Washington University School of Medicine i St. Louis, hvor læger har gennemgået fald-historikken hos 15.000 voksne patienter, der var på venteliste til en operation.

Resultaterne viste, at det var meget almindeligt at falde oftere og få alvorlige skader, i op til seks måneder før deres operation. Især for personer, der er ramt af sygdomme som depression, inkontinens, slidgigt og leddegigt.

Og overraskende nok viste det sig at det især var midaldrende mellem 45 og 64 år, der havde den største risiko, selv om patienter over 65 år også havde en høj risiko.

Forskerne knyttede disse præoperative fald til en lavere livskvalitet og en manglende evne til at udføre daglige opgaver, som at bruge badeværelset uden hjælp. Dette tyder på en patients fald-historik ikke bare kan sige noget om chancerne for et positivt resultat af operationen, men også om det generelle helbred.

Faldene var således ikke årsagen til operationen, men skete i ventetiden på at blive opereret. Faldene kan til gengæld delvist skyldes den tilstand, der gør operationen nødvendig, og kan dermed understrege vigtigheden af hurtigt at blive opereret. 

Observationsstudiet viste, at 26 procent af deltagerne faldt seks måneder før operationen, og mere end halvdelen af disse fald forårsagede skader. Resultaterne bekymrer især forskerne, fordi tidligere undersøgelser har knyttet fald før en operation til kirurgiske komplikationer og dårlige operationsresultater.

"Vores undersøgelse tyder på, at tidligere fald kan bidrage til at afsløre aspekter af dårligt helbred, der ikke normalt afklares i processen med at få en patients sygehistorie eller en fysisk undersøgelse," siger dr. Michael S. Avidan, professor i Anæstesiologi ved School of Medicine og hovedforfatter på undersøgelsen, der er offentliggjort i tidsskriftet Anesthesiology.

"Tidligere fald giver indsigt i en patients helbred, der ikke er relateret til bestemte sygdomme som diabetes og hjertesygdomme," tilføjer Avidan, som også er professor i kirurgi og chef for afdelingen for Hjerte-lunge Anæstesiologi.

Avidan er anæstesilæge på Barnes-Jewish Hospital, hvor patienterne i studiet gennemgik en række operationer - som operation for grå stær og kunstige knæ - i en 18-måneders periode, der sluttede i august 2015.

Mest overraskende var hyppigheden af fald blandt midaldrende patienter mellem 45 og 64 år. Denne gruppe oplevede den højeste andel af patienter, der faldt - 28 procent. Af disse faldt 13 procent mere end én gang. Til sammenligning faldt 26 procent af patienterne over 65 år, hvoraf 11 procent faldt mere end én gang. Kun 24 procent af patienter under 44 år faldt og 12 procent faldt flere gange.

"Vi forventede at se en stor stigning i andelen af fald jo ældre folk blev, men det så vi ikke. Undersøgelsen tyder på, vi kan nødt til at genoverveje, hvilke patienter der er mest udsatte for at falde."

Midaldrende patienter var også den gruppe, der havde flest alvorlige faldskader.

"Det er det tidspunkt i livet, hvor fysisk svækkelse begynder at forekomme, men mange er ikke klar over det endnu," siger Vanessa L. Kronzer, der er undersøgelsens førsteforfatter. 

"Fald kan indikere, at fysisk svækkelse er begyndt, hvilket kan give læger værdifuld indsigt, der i sidste ende kan føre til positive postoperative resultater."

Forskere undersøgte også medvirkende faktorer og fandt at fald var mest udbredt blandt patienter med sygdomme som slidgigt, leddegigt, inkontinens, nedsat mobilitet, svimmelhed og genrelt dårligt helbred.

Depression var forbundet med en øget sandsynlighed for at falde hos patienter over 50 år. Blandt patienter under 44 år var slidgigt forbundet med højere risiko for at falde. Midaldrende kvinder, der led af inkontinens, havde også en højere risiko for at falde.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?