Sund midalder - sund alderdom

Har du et godt helbred uden større hjertekarproblemer som midaldrende, så kan du både forvente et længere og raskere liv i alderdommen.

 

Det viser en større amerikansk undersøgelse, hvor forskere har fulgt folk i over 40 år siden slutningen af 1960'erne og gennemgået deres udgifter til lægebehandlinger via Medicare, der er en føderal sundhedsforsikring for folk over 65 år.

"Et godt hjertekarhelbred i midalderen forsinker starten på mange typer sygdomme, så folk lever længere og bruger en meget mindre del af deres liv med kronisk sygdom", siger Norrina Allen, der er adjunkt i forebyggende medicin På Northwestern University Feinberg School of Medicine i Chicago.

Undersøgelsen er baseret på data fra Chicago Health Association-undersøgelsen, som lavede de første helbredsvurderinger i slutningen af ​​1960'erne og begyndelsen af ​​1970'erne og har siden fulgt deltagernes Medicare-udgifter. 

Forskerne undersøgte hvor mange deltagere der havde positive helbredsfaktorer som at være ikke-rygere, fri for diabetes, normalvægtige, normalt blodtryk og normalt kolesteroltal.

I alt 17.939 deltagere, der blev 65 år uden en kronisk sygdom og i en sammenligning med dem, der havde mindst to højrisikofaktorer i midalderen, levede deltagere uden disse risikofaktorer:

  • i gennemsnit 3,9 år længere;
  • 4,5 år længere før udviklingen af ​​en kronisk sygdom;
  • 22 procent færre af deres seniorår med en kronisk sygdom (39 procent mod 50 procent); og sparede næsten $ 18.000 i Medicare omkostninger.

"Sundhedspersonale skal få unge til at forstå, at en hjertesund livsstil gør det mere sandsynligt, at du lever længere og stadig er sund nok til at gøre de ting, du elsker at gøre i alderdommen," siger Allen.

Hvis man udelukkende ser på hjertesygdomme hos 18.714 deltagere, der nåede 65 år uden hjerteanfald, hjerteinfarkt eller hjertesvigt, levede dem med uden risikofaktorer:

  • 6,9 ​​år længere uden hjertesygdom;
  • 46,5 procent færre af deres seniorår med hjertesygdomme.

Undersøgelsen er dog baseret på temmenlig dystre tal, da det kun var 5,9 procent af deltagerne, der ved studiets start ikke havde nogen af de ovennævnte risikofaktorer i 44-års alderen.

"Vi skal tænke på kardiovaskulær sundhed på alle stadier af livet," siger Allen, der har fået undersøgelsen offentliggjort i tidsskriftet Circulation.

"Risikofaktorer og deres virkninger ophobes over tid, så det er aldrig for sent at reducere deres indflydelse på din senere sundhed ved at træne, spise rigtigt og behandle dit høje blodtryk, kolesterol og diabetes."

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?