Et positivt og optimistisk livssyn er vigtigt for om du bliver rigtig gammel.

10 tips: Sådan bliver du 100 år

Hemmeligheden bag et langt og godt liv ligger for en stor dels vedkommende hos dig selv.

 

Danskerne lever længere end nogensinde før, og kvinderne fører også på dette område an.

I 2011 var der i.flg. Danmarks Statistik tre gange så mange kvinder som mænd, der var fyldt 90 år, og på ti år er vores såkaldte middellevetid steget fra 76,9 til 79,5 år.

Det gør os dog ikke til de længstlevende. Vores ryge- og alkoholvaner får os til at halte efter mange andre vestlige lande, hvor Monaco fører med en gennemsnitlig levetid på 80,7 år. Danmark ligger kun på en 48. plads, i.flg. tal fra 2011.

Men hvordan får man et godt, raskt og langt liv?

Adskillige studier har vist, at hvis man engagerer sig i livet, så lever man længere. Mennesker, der er nysgerrige, åbne og entusiastiske m.h.t. at danne nye relationer, lever længere end andre. Og selv om de skulle have nogle små skavanker, så betyder deres åbenhed, at de trods deres helbredsmæssige udfordringer har større livsglæde end de, der er sortseere og bange for fremtiden.

10 råd til et længere og raskere liv

  1. Hold op med at ryge
  2. Vær fysisk og mental aktiv hver dag
  3. Spis sundt. Kerner, grøntsager og frugt. Erstat transfedtsyrer og mættet fedt fra kød og mælkeprodukter med mættet fedt fra bl.a. fisk.
  4. Tag en multivitamin pille om dagen. Og vær sikker på at få tilstrækkeligt calcium og D-vitamin
  5. Vær normalvægtig og hold dig i fysisk form
  6. Husk at udfordre din hjerne
  7. Opbyg et stærkt socialt netværk
  8. Beskyt dit syn, hørelse og generelle helbred ved at følge de forskellige guidelines
  9. Hold dine tænder ved lige. Børst dem og besøg en tandlæge regelmæssigt. Dårlig mundhygiejne kan forårsage mange dårligdomme, bl.a. unødvendige smerter og sågar højere risiko for hjertesygdom.
  10. Tal med din læge, om du behøver en eller anden form for medicin. Måske til at styre dit blodtryk, forebygge knogleskørhed eller få et lavere kolesteroltal.

Mange faktorer

Men hvorfor lever vi længere end før i tiden?

Her skulle man umiddelbart tro, at der er tre ting, der har betydning. Vores livsstil, det omgivende miljø og vore gener.

Generne har imidlertid ikke ændret sig i 100 år, men vores livsstil er i form af sundere kost og motion blevet bedre, selv om vi er langt mindre aktive end før i tiden, hvor rigtig mange havde hårdt fysisk arbejde. På miljøområdet er vi også gået frem, fordi vi er opmærksomme på og  i stand til at bekæmpe giftstoffer og infektioner langt bedre end før i tiden. Og så er vores sanitære forhold også blevet mindre bakteriebefængte.


Warning: A non-numeric value encountered in /var/www/voksnekvinder.dk/public_html/modules/mod_raxo_allmode/helper.php on line 647
Alder | jul 27, 2013

Vi er gladest som unge og gamle

De lykkeligste tidspunkter i livet har vi, når vi er 23 år og igen når vi runder de 69…

Selv om det endnu ikke er lykkedes forskerne at knække alderdommens kode, så er der i.flg. et studie offentliggjort i American Journal of Medicine i 2007 flere ting, man selv kan gøre for at få et langt og sundt liv.

Forskerne fulgte 15.700 personer i alderen 45-64 år i ti år, og resultaterne viste, at de, der ændrede deres livsstil i en sundere retning, fik en langt bedre og raskere alderdom end de øvrige.


Warning: A non-numeric value encountered in /var/www/voksnekvinder.dk/public_html/modules/mod_raxo_allmode/helper.php on line 647
Demens | feb 01, 2017

Luftforurening øger kvinders risiko for demens

Kvinder, der udsættes for forurenende småpartikler fra f.eks. biler, har over 80 procent…

970 af deltagere spiste fire til fem stykker frugt eller grøntsager om dagen. De motionerede mindst to en halv time om ugen, de røg ikke, og de undgik fedme. Og resultaterne viste sig hurtigt.

Efter blot fire år havde gruppen en 40 pct. lavere dødelighed end de øvrige deltagere, og antallet af hjertetilfælde faldt med 35 pct. i forhold restgruppen.

Vær optimistisk

Hvis man udover at leve sundt også er optimistisk, så er der ingen ende på lyksalighederne. Det viser to amerikanske og to hollandske studier i.flg. Harvard Medical School.

De fire studier viser samstemmende, at hvis man har en positiv tilgang til livet, så lever man længere. Et af de amerikanske studier viste således, at pessimisterne havde en 42 pct.s højere dødsrate end optimisterne. Det blev bekræftet af de to hollandske studier, der viste, at optimisterne over en 15-årig periode havde 55 pct.s lavere risiko for at dø af en hjerte-karsygdom end pessimisterne.

Så hvis du lever fornuftigt og ser et glas som halvfyldt frem for halv tomt, så er der håb forude.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?