Se det i øjnene: Dit ansigt er på vej til at blive et hængefjædSe det i øjnene: Dit ansigt er på vej til at blive et hængefjæs.

Derfor får du hængefjæs

Dit ansigt er dit visitkort, men med alderen kommer det til at se mere og mere krøllet ud. Læs her hvordan alderen sætter sine nådesløse spor på ansigt og hals.

 

Dit hovede ændrer form med alderen fordi du mister muskelmasse og samtidig får tyndere hud, så ansigtet kommer til at hænge og dobbelthagen dukker op.

Med alderen udtørrer huden også, og da vi samtidig mister noget af det underliggende fedtlag, forsvinder ansigtets lidt buttede og glatte overflade, så rynkerne træder tydeligere frem. Hvis man samtidig forguder solen og er ryger går det endnu hurtigere. Det gælder også de pigmentforandringer, der viser sig som skjolder og mørke pletter på huden.

Som om det ikke var nok, så viger tandkødet også med alderen, og læberne kan komme til at se indskrumpne ud. Vi mister også knoglemasse i kæben, og det gør både pande, næse og mund mere markante. Oven i købet kan næsen også vokse en smule!

Det samme gælder ørerne, der hos nogle bliver længere, fordi brusken vokser.

Mænd kan udvikle hår i ørerne, der bliver både længere og grovere, end da de var yngre.

Med alderen får vi færre vokskirtler i ørerne, så ørevoksen bliver mere tør, fordi vi producerer mindre olie. Voksen hærder populært sagt, så den kan blokere øregangen, hvilket kan påvirke hørelsen.

En ulykke kommer sjældent alene

Med tiden bliver vores øjenbryn og øjenvipper grå, og som i andre dele af ansigtet kommer der rynker i form af kragetæer ved siden af øjnene.

Fedt fra øjenlågene sætter sig i øjenhulerne, så det ser ud som om, man har nedsunkne øjne. De nederste øjenlåg bliver løse, og der kan udvikle sig poser under øjnene. Samtidig svækkes musklen på det øverste øjenlåg, så det kommer til at hænge og dermed kan begrænse synet.

I selve øjet udvikler hornhinden en grålig-hvid ring, og iris mister pigment, så de fleste ældre får grå eller lyseblå øjne.

Selvfølgelig kan man ved at spise sund kost og bruge gode og nærende cremer kommer en smule af ulykkerne i møde, men overordnet så holder sloganet ”Fyrre, fed og færdig.” Desværre!

Kilde: University of Washington, School of Medicine

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?