Statiner bremser aldringsproces

 

Det mest almindelige middel mod for højt kolesterolindhold - statiner - kan også bremse den uundgåelige aldringsproces.

Det viser ny forskning i sammenhængen mellem statiner og telomerer, der sidder på yderspidsen af kromosomer og har vist sig at være forbundet med levetiden.

Populært sagt forhindrer telomerer ligesom plasticstykket på et snørebånd at kromosomerne trevler op, men ved hver celledeling bliver telomererne kortere indtil et vist punkt, hvor cellerne holder op med at dele sig og døden nærmer sig.

Men ifølge den nye undersøgelse, der er offentliggjort i The FASEB Journal bremser statiner forkortelsen af telomererne, hvorved aldringsprocessen også udsættes.

Statiner er almindeligt anvendt til at reducere risikoen for hjerteanfald og slagtilfælde hos patienter, der har høj risiko. De virker ved at blokere virkningen af et enzym i leveren, der er ansvarlig for at producere kolesterol.

Nu håber de spanske forskere bag opdagelsen af, at statiner kan reducere den hastighed, hvormed telomerer forkortes, at de også kan bruges som en anti-aldrings behandling.

Deres resultater er baseret på et eksperiment med 203 deltagere, der var opdelt i to grupper. Én gruppe var under kronisk statinbehandling , mens den anden gruppe ikke brugte statiner. Forskerne målte undervejs telomerase-aktiviteten i begge grupper.

Øget kræftrisiko

Telomerase er et enzym, der modvirker forkortelsen af telomererne og blandt nogle forskere opfattes det som en mulig kilde til evigt liv. Problemet er bare, at hvis cellerne kan fortsætte med at dele sig uhindret, øges risikoen også for at udvikle kræft.

Den spanske undersøgelse viste, at de deltagere, der var i statinbehandling havde højere telomerase-aktivitet i deres hvide blodlegemer, hvilket er knyttet til mindre afkortning af telomererne.

"Ved telomerase aktivering, kan statiner udgøre en ny molekylær kontakt, som kan bremse senescentceller (gamle celler, red.) i vores væv og føre til et længere og sundere liv," siger Giuseppe Paolisso fra Institut for Intern Medicin ved Napolis universitet i Italien.

Chefredaktør på The FASEB Journal,
Gerald Weissmann påpeger, at selv om statiner reducerer risikoen for hjerte-kar-sygdomme og generelt er sikkert for de fleste mennesker, så medfører de også bivirkninger som muskelskader.

"Men hvis det bekræftes, at statiner faktisk kunne bremse aldring, og ikke kun symptomerne på aldring, så er statiner en langt mere kraftfuld medicin, end vi nogensinde troede," tilføjer han.

Brugen af statiner er blevet forbundet med mange bivirkninger, og tidligere undersøgelser har også vist, at de kan medføre andre sundhedsproblemer. Forskere fra Canada har for nylig gennemført en undersøgelse, som viste, at visse statiner kan øge risikoen for type 2 diabetes.

Statiner har dog også vist sig at kunne forebygge kræft. Amerikanske forskere har konstateret, at mænd , der brugte statiner havde en reduceret risiko for dødelighed af prostatakræft.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?