En simpel hukommelsestest kan afsløre om man har problemer med at huske, men den kan også få nogle til at erkende at de er ældre end de føler sig.

Et enkelt ord får os til at føle os ældre

 

Mange af os føler os yngre, end vi egentlig er, men bare tanken om at skulle tage en bestemt test får os til at føle os ældre.

Ældre, der føler sig yngre, end de egentlig er, går efter al sandsynlighed i en stor bue uden om hukommelsestests og andet, der kan få dem til at føle sig ældre, end de er.

Et hold forskere har gennem en serie på fire forsøg nu påvist, at den blotte tanke om en hukommelsestest kan få både kvinder og mænd omkring de 60 år til at føle sig ældre, end de er.

”Vores følelse af, hvor gamle vi er, kaldes subjektiv alder, og den kan ændre sig på fem minutter," siger Lisa Geraci, der er lektor i psykologi ved Texas A & M University til magasinet Psychological Science.

I det første eksperiment deltog 22 mænd og kvinder med en biologisk gennemsnitsalder på 75 år. De fik vist et stykke papir med en umærket linje og skulle derefter afkrydse den alder, de følte, de havde, langs linjen. De fik at vide, at hver mm repræsenterede et leveår.

Umiddelbart efter fik de vist en liste med 30 ord, som de skulle huske i løbet af en fem minutters hukommelsestest.

Inden prøven havde deltagerne en gennemsnitlig subjektiv alder på 59 år. Efter prøven følte deltagerne, at de var 63 år. 

Frygt for dårlig hukommelse

Forskerne ønskede herefter at vide, om unge oplever den samme subjektive aldringsproces. Føler voksne ældre sig ældre efter andre hukommelsestests end lige dem, hvor der indgår viden om ordforråd. Og har det nogen betydning blot at nævne ordet hukommelsestest uden overhovedet at udføre den?

De næste forsøg blev derfor udført online. Forskerne rekrutterede 50 deltagere, hvoraf  halvdelen var unge i 20'erne, og den anden halvdel i 60'erne. Resultatet viste igen, at de ældre  følte sig omkring fire år ældre efter testen, hvorimod de unge ikke følte nogen forskel.

57 ældre med en gennemsnitsalder på 60 deltog herefter i et særskilt forsøg online. Omkring halvdelen blev bedt om at tage en hukommelsestest, mens de andre blot skulle demonstrere deres ordforråd. De, der tog ordforrådstesten, følte ingen ændring i aldersfornemmelsen, mens de, der deltog i hukommelsestesten følte sig  omkring fem år ældre, end de var.

Ifølge forskerne passer resultaterne med den generelle negative stereotyp i samfundet, der knytter ældning med hukommelsestab.

I et sidste eksperiment blev 30 voksne i slut 50'erne og 60'erne bedt om at oplyse deres subjektive alder. Herefter skulle de læse instruktionerne til en hukommelsestest uden at tage den. Alligevel følte samtlige deltagere sig ældre end de var efter at have læst instruktionerne.

Forsøgene understøtter tidligere forskning, der viser, at konteksten kan have stor betydning for, hvor gammel en person føler sig.

”For eksempel kan en tur til det lokale fitnesscenter være en "aldrende oplevelse" for ældre voksne”, siger Henry Roediger fra Washington University i St. Louis. ”Ens selvoplevelse er foranderlig og formbar," siger han.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?