Ældre bliver mentalt skarpere med tiden

 

Vi ved det godt, men nu er der også bevis for det! Ældre i dag er mentalt længere fremme i bussen end deres jævnaldrende var for et årti eller to siden.

Med tiden er den generelle sundhed blevet bedre, og det afspejler sig også i vores mentale habitus.

Et nyt fransk studie viser, at ældre, der er dag er i 80´erne, både tænker og har en hukommelse på niveau med ældre, der var i 70´erne, da de blev testet for 10 år siden.

"Ældre i dag er bedre uddannet, end ældre var tidligere, og deres økonomiske situation er også bedre end den var for tidligere generationer, og disse faktorer fører til en bedre mental sundhed,” siger demensforskeren Dallas Anderson fra National Institute on Aging i Bethesda, Maryland, der ikke deltog i studiet.

I det nye studie indgik data fra 1991 til 1997 om 204 ældre franske mænd og kvinders evne til at tænke og huske. Resultaterne blev sammenlignet med data fra 177 ældre, der fik de samme tests i 2008 og 2009.

Ingen af deltagerne havde demens på det tidspunkt.

Som forventet klarede ældre under 80 sig bedre i de kognitive tests end de noget ældre deltagere i begge undersøgelser, skriver PLoS One.

I testen fra 2008/2009 klarede de ældre sig generelt bedre end de tilsvarende ældre gjorde i 1990´erne. De `nye´ ældre scorede i gennemsnit 83,2 points ud af 100 i forhold til 73,5 points i testen fra 90´erne.

Forskellene var konsistente på tværs af næsten hver eneste test, der bl.a. gik på, hvor godt folk huskede historier og billeder og deres evne til at adskille objekter i forskellige kategorier.

Et godt liv tæller

Forskerne siger, at resultaterne kan vise en tendens. At jo længere man lever, desto flere gode år har man.

Dallas Anderson siger til Reuters Health, at forbedringer i den gennemsnitlige uddannelse og socioøkonomisk status også kan spille en rolle, ligesom lægerne er blevet bedre til at kontrollere blodtryk og hjerteproblemer, og det kan også have en positiv effekt på ældning.

"Tendensen til, at nogle mennesker vil få nogle ekstra sunde år at leve i, før de får demens, er vigtig," siger Dallas Anderson.

Han understreger, at tendensen imidlertid måske ikke vil fortsætte, fordi der mange steder er flere fede, diabetiske generationer, der er på vej på pension. Deres helbredsproblemer kan øge deres mentale tilbagegang.

”Demens er stadig et spørgsmål om folkesundhed, især når de store årgange bliver ældre. Selv om antallet af demente går ned, så vil de store årgange være skyld i, at der alligevel kommer flere mennesker med demens,” siger han.

 

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?