Har du et godt forhold til dine familie og venner og føler at der er et formål med livet lever du længere.

Find en mening med livet og lev længere

 

Du kan leve længere, hvis du føler, du har et formål i livet.

I en ny undersøgelse har forskerne analyseret data fra mere end 6.000 mennesker, der blev spurgt, om de følte, at de havde et formål med livet og om deres relationer med andre. Deltagerne blev derefter fulgt i 14 år. I løbet af den tid var omkring 9 pct. af dem døde.

De, der døde undervejs, havde rapporteret en følelse af mindre formål med livet og færre positive relationer end de overlevende, skriver tidsskriftet Psychological Science .

Det at have et formål med livet viste sig også at være forbundet med lavere risiko for tidligere død hos yngre, midaldrende og ældre voksne. Denne konsistens på tværs af aldersgrupperne kom som en overraskelse for forskerne.

"Der er en mange grunde til at tro, at det at være målrettet, kan hjælpe med at beskytte ældre mere end de noget yngre," siger forsker Patrick Hill fra Carleton University i Canada.

"Ældre voksne kan have mere brug for en fornemmelse af retning efter, at de har forladt arbejdsmarkedet og mistet den mulighed for at organisere deres daglige oplevelser. Desuden er de mere tilbøjelige til at se dødsrisikoen i øjnene end yngre voksne.”

Resultaterne kan bruges til at hjælpe med at fremme sund aldring, mener forskerne.

"Vores resultater peger på, hvis man finder en mening med livet og sætter overordnede mål for, hvad man ønsker at opnå, så kan det faktisk hjælpe en til at leve længere, uanset hvornår man finder sit formål. Så jo tidligere man finder en mening med livet, desto tidligere kan man opnå de livsbeskyttende virkninger,” siger Hill. 

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?