Sid mindre ned og lev længere

 

Det er måske vigtigere bare at stå eller gå mere end at dyrke motion, hvis du vil leve længere.

Sidder du ned store dele af dagen øger det nemlig ikke bare risikoen for hjertekar-sygdomme, men også risikoen for at din livslængde forkortes.

Vor livslængde har nemlig vist sig at hænge sammen med telomerer, der ligesom plastikstykket for enden af et snørebånd sikrer at vore kromosomer ikke trevler og dermed mister deres funktioner.

Telomererne bliver med årene kortere og kortere, men den måde vi lever vores liv på har vist sig at have betydning for hvor hurtigt de blivere kortere. Når telomererne er slidt helt ned kan de ikke længere beskytte kromosomerne og vi begynder at få sygdomme.

Men en ny undersøgelse offentliggjort i British Journal of Sports Medicine tyder på, at hvis vi reducerer den tid vi sidder ned, kan det udsætte nedslidningen af telomererne.

Tidligere undersøgelser har vist, at jo mindre tid man sidder ned, des lavere er risikoen for kroniske sygdomme som diabetes, slagtilfælde, hjertesvigt, bryst- og tyktarmskræft.

"Der er stigende bekymring for, at ikke kun et lavt fysisk aktivitetsniveau, men sandsynligvis også stillesiddende adfærd er en vigtig og ny fare for vor tids helbred," skriver forskerne, der undersøgte, om fysisk aktivitet påvirker telomerers længde.

To gange med seks måneders mellemrum analyserede de telomers længde i blodceller fra 49 stillesiddende og overvægtige mennesker i deres sene 60'ere. Deltagerne var tilfældigt opdelt i to grupper, hvor den ene gennemgik et seks måneders træningsprogram og de øvrige kunne gøre som det passede dem.

Træning uden virkning

Deltagerne registrerede deres fysiske aktivitetsniveau i en dagbog, udover at de bar en skridttæller, som målte antallet af skridt de gik hver dag. Den tid de tilbragte siddende hver dag blev opgjort via et spørgeskema.

Deltagerne i træningsprogrammet brugte mere tid på at træne og gik flere skridt dagligt, men i begge grupper sad deltagerne mindre ned i løbet af perioden.

Derudover blev risikoen for forskellige hjertesygdomme forbedret hos begge grupper - dog især i træninggruppen.

Forskerne opdagede dog at mere fysisk aktivitet havde en mindre effekt end effekten af at sidde mindre ned. Ja, mindre tid siddende betød, ifølge forskerne ligefrem en forlængelse af telomererne i blodcellerne hos træningsgruppen.

Forskerne bemærker, at antallet af daglige skridt ikke havde betydning for telomerernes længde, men moderat intensiv fysisk aktivitet var knyttet til forkortelse af telomererne - selvom de siger at det ikke var marfikant.

"Det kan godt være at mange træner mere, men samtidig bruger folk mere og mere tid på at sidde ned."

Resultaterne tyder ifølge forskerne på at det er vigtigere for ældre ikke at sidde ned for meget end at dyrke motion.

Forskerne pointerer dog at det er nødvendigt at gentage forsøget med flere deltagere og i andre væv, herunder muskler og fedtceller, før de vil komme med definitive anbefalinger.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?