Skip to main content

Hedeture helt normalt før overgangsalderen

{snippet modul199}
 
{module 187}

Mange kvinder får hedeture allerede inden de går i overgangsalder.

Flere end halvdelen af alle kvinder, som stadig menstruerer, får symptomer på hedeture. De får bl.a. nattesved, uden dog at være på vej ind i overgangsalderen.

En undersøgelse foretaget blandt 1.500 kvinder viser dette overraskende høje tal. De undersøgte kvinder var mellem 45 og 56, og de havde regelmæssige menstruationer. Ingen af dem havde oplevet at springe en menstruation over og ingen af dem tog hormoner.

Forbavsende nok kunne 55 pct. af dem fortælle om hedeture og nattesved. Tidligere undersøgelser har peget på, at det gjalt for under halvdelen af alle kvinder i den alder.

{module 205}

Med i undersøgelsen var kvinder af alle racer og fra flere verdensdele. Det viste sig, at den gruppe, der havde de fleste tilfælde af hedetur før tid, var kvinder med indiansk blod i årerne (67 pct.) og sorte kvinder (61 pct.).

Til beroligelse

Der var dog ikke signifikant forskel på dem og på de hvide kvinder, som udgjorde den største del af de undersøgte kvinder. 58 pct. af de hvide kvinder, der deltog i undersøgelsen, rapporterede om hedeture og nattesved. Kun 18 pct. af de kinesiske kvinder havde symptomerne.

Interessant nok viste det sig, at de hvide kvinder, der havde symptomerne, i højere grad brugte soja i deres mad end dem, der ikke havde hedeture (soja anses af nogle for at være et middel mod hedeture).

Undersøgelsen er foretaget af Group Health og Fred Hutchinson Cancer Research Center i Seattle, og den er offentliggjort online i Menopause, der er en udgivelse for The North American Menopause Society.

Forskerne håber, at undersøgelsen vil berolige de kvinder, som er blevet overrasket over at få hedeture og nattesved inden de er gået i overgangsalderen. Det betyder ikke nødvendigvis, at de er på vej til deres menopause og det er åbenbart helt normalt. Og forskerne understreger, at nogle kvinder tilmed oplever hedeture umiddelbart efter at de har født.