Skip to main content

Hedeture og nattesved koster dyrt

{snippet modul199}
 
{module 187}

Kvinder med typiske symptomer på overgangsalder som hedeture mister både tusinder af kroner i årsløn og bruger sundhedssystemet markant mere.

Det viser en ny amerikansk undersøgelse fra Yale School of Medicine, hvor forskere har set på de direkte og indirekte omkostninger forbundet med såkaldte vasomotoriske menopausale symptomer (VMS) som hedeture og nattesved, der er resultatet af overgangsalderens østrogen-mangel.

Undersøgelsen er baseret på en gennemgang af 500.000 forsikringssager, hvoraf halvdelen led af hedeture. Forskerne beregnede udgifter til sundhedspleje og tab af arbejde over en 12-måneders periode.

Undersøgelsen er offentliggjort i tidsskriftet Menopause, hvor forskerne konstaterer, at moderate til alvorlige hedeture ikke behandles hos de fleste kvinder. Kvinder med VMS lider typisk af hedeture, men andre hyppigt forekommende symptomer omfatter træthed, søvnforstyrrelser, depression, angst og nedsat korttidshukommelse.

"Ikke at behandle disse almindelige symptomer får mange kvinder til at droppe ud af arbejdsstyrken på et tidspunkt, hvor deres karriere er på vej op," siger dr. Philip Sarrel, der er professor emeritus i Institut for Obstetrik, Gynækologi & Reproductiv Videnskaber og Institut for Psykiatri.

"Det øger også deres behov for sundhedspleje og forsikringsomkostninger," siger han.

Forskerne konstaterede, at kvinder, der led af VMS generelt brugte sundhedssystemet 82 procent mere end kvinder uden VMS. Og når det drejede sig om direkte VMS-problemer brugte de sundhedssystemet 121 procent oftere.

Færre arbejdsdage

Omkostninger til ekstra sundhedspleje var $ 1.358 for kvinder med VMS, hvilket selvfølgelig ikke kan oversættes direkte til danske forhold.

Til gengæld viste undersøgelsen at kvinder med VMS havde 57 procent flere tabte arbejdsdage i løbet af et år.

Hedeture er resultatet nedsat østrogen-produktion i årene lige før og efter naturlig overgangsalderen. For kvinder, der har fået en hysterektomi, kan symptomerne forekomme næsten umiddelbart efter operationen og er normalt mere alvorlige og langvarige. Mere end 70 procent af alle kvinder i overgangsalderen og mere end 90% af kvinder med hysterektomi lider af VMS i et omfang, der påvirker den daglige funktion.

"Kvinder nævner ofte ikke problemerne for deres læge og de tager det sjældent selv op," siger Sarrel.

"Symptomerne kan let behandles på en række måder, som med lavdosis hormon-plastre, ikke-hormonelle medikamenter og simple miljømæssige reguleringer såsom afkøling på arbejdspladsen."