Fire kopper kaffe eller mere reducerer risikoen for alvorlig hudkræft med mere end 20 procent.Fire kopper kaffe eller mere reducerer risikoen for alvorlig hudkræft med mere end 20 procent.

Kaffe beskytter mod hudkræft

 

Kaffe beskytter mod almindelig hudkræft og reducerer risikoen markant hvis du drikker mere end fire kopper dagligt.

Til gengæld er det mere tvivlsomt om kaffe beskytter mod hudkræft i de tidlige stadier.

Det er resultatet af en analyse af en stor befolkningsundersøgelse, som netop er  offentliggjort  i JNCI: Journal of National Cancer Institute.

Undersøgelsen er baseret på data fra 447.357 hvide deltagere, der besvarede et  spørgeskema om deres spise- og drikkevaner  i 1995/1996, som blev fulgt op i gennemsnit 10 år senere. Alle deltagerne var kræftfrie ved undersøgelsens start og forskerne tog højde for deres boligsituation, ultraviolet stråling, BMI, alder, køn, fysisk aktivitet, alkoholindtagelse og rygning.

Samlet set viste det højeste kaffeforbrug sig at være omvendt forbundet med risiko for malignt melanom, med en 20 procent lavere risiko for dem, der drak 4 kopper om dagen eller mere.

Virkningen var statistisk markant for koffeinholdige kaffe, men ikke koffeinfri  kaffe, og kun til beskyttelse mod hudkræft kaldet malignt melanom, men ikke i de tidlige stadier kaldet melanom in situ, som kan have en anden ætiologi.

Forskerne påpeger, at resultaterne er foreløbige og ikke gælder for andre befolkningsgrupper, og derfor er yderligere undersøgelser af kaffe forbrug nødvendige.

På grund af den høje forekomst af hudkræft kan enhver ændring af livsstil - selv med beskedne beskyttende effekter -  have afgørende indflydelse på risikoen for hudkræft.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?