Skip to main content

Kan hovedpinepiller forhindre hudkræft?

Måske skulle du også overveje at spise aspiriner, når du tager ned til sydens sol.
 
{module 133}

Kan simple hovedpinepiller bruges som solbeskyttelse? Nej, næppe, men noget tyder på at risikoen for hudkræft falder, hvis du spiser aspiriner dagligt.

Vi danskere bør i stigende grad være opmærksomme på risikoen for hudkræft. Charterrejserne og de seneste års soldyrkelse har gjort risikoen større. Hvert år får 16.000 danske kvinder diagnosen.

Men nu viser et stort studie, at en daglig aspirin kan nedsætte risikoen med op til 30 pct. Og jo længere voksne kvinder har spist aspirin, des mere reduceres risikoen for melanomer.

Virkningen er dog kun set ved aspiriner og ikke andre lignende medikamenter.

Undersøgelsen omfatter data fra næsten 60.000 kvinder, som er en del af et stort amerikansk langtidsstudie. Kvinderne, der er imellem 50 og 79 år, blev bl.a. udspurgt om, hvilken medicin de tog. Der blev holdt øje med dem over en 12 årig periode, og her påviste forskerne, at de kvinder, som tog en daglig aspirin havde en 21 pct. lavere risiko for at udvikle hudkræft sammenlignet med kvinder, som ikke tog det smertestillende præparat.

Kvinder, som tog en daglig aspirin i over fem år, havde en 30 pct. mindre risiko.

Denne type undersøgelser kan udelukkende bruges til at påvise sammenhængen mellem dagligt indtag af aspirin og en mindsket risiko, og trods de store tal, understreger forskerne, at det stadig er for tidligt at konkludere alt for sikkert.

Det er endnu ikke endeligt bevist, at aspirin regulært forebygger hudkræft. Og forskerne vil endnu ikke anbefale kvinder at begynde at spise aspirin bare for at forhindre kræften.

Man gætter dog på, at det er aspirinens anti-inflammatoriske funktioner, der er ansvarlig for den formindskede kræftrisiko. Det er også en mulighed, at aspirinen kan hjælpe med til at de syge celler dør.

Forskerne vil i gang med at undersøge, om aspirin har samme effekt på mænd. De diskuterer også, om man bør anbefale kvinder, med arvelig disposition for denne type cancer, at tage en daglig forebyggende aspirin.

Undersøgelsen er offentliggjort i martsudgaven af magasinet Cancer.