Skip to main content
Om jeres hår bliver gråt afgøres af generne.

Generne afgør om dit hår bliver gråt og tyndt

Det er ikke kun dit hår, men også dine negle, der ændrer sig med alderen.

{snippet start}

Dit hår og dine negle er egentlig beregnet til at skulle beskytte din krop, så du dels kan holde din kropstemperatur stabil og dels er i stand til at føle dig frem. Med alderen aftager begge dele, så dit hår bliver gråt og tyndt, hvis det ikke falder helt af, og dine negle bliver kedelige og uigennemsigtige.

Det er en helt naturlig udvikling.

Håret begynder faktisk allerede at ændre farve, når man er omkring de 30. Det skyldes pigmentet melanin, der produceres i hårsækkene. Det er med til at give farve og få håret til at vokse. Med alderen aftager produktionen af melanin, og så begynder håret at lysne, og de grå hår dukker op. De kommer som regel først ved tindingerne og breder sig senere op mod hovedbunden.

Krops- og ansigtshårene begynder også at blive grå, mens håret i armhulerne, på brystet hos mænd og kønshårene kun ændrer sig lidt eller slet ikke.

Det er dine gener, der er afgørende for, hvor grå- og tyndhåret du bliver. Og selv om du fylder dig med kosttilskud og vitaminer, vil det hverken stoppe eller nedsætte antallet af grå hår. De er kommet for at blive.

Tyndere hår

Med alderen ændrer dit hårs tykkelse sig også. Hår består af proteintråde, og et enkelt hår har normalt en levetid på to til seks år. Så falder det af og erstattes af et nyt. Med alderen vokser hårtabet, fordi mange hårsække holder op med at producere nyt hår. Samtidig mister hårtrådene pigment. Så det tykke, grove hår, man havde som ung, erstattes af tyndere, finere og mere lyst hår.

Mænd kan begynde at vise tegn på skaldethed, når de er omkring 30 år., og mange mænd er næsten skaldede efter de 60 år.

Mænds skaldethed relateres til det mandlige hormon testosteron, hvis niveau falder med alderen, så mændene først mister håret ved tindingerne og senere i hovedbunden. Til gengæld får de længere og grovere øjenbryn og øre- og næsehår.

Negleforandringer

Dine negle ændrer sig også med tiden. Neglene vokser langsommere og kan blive kedelige at se på og skøre, så de lettere knækker. Samtidig bliver de mere gullige og og uigennemsigtige. Det gælder ikke mindst tåneglene, der kan blive hårde og tykke, ligesom de ofte bliver nedgroede.

Både på fingre og tæer kommer der med alderen også en form for ridser. Det er en helt naturlig aldersudvikling, som du dog bør holde øje med. For hvis dine negle ændrer sig markant, bør du tale med din læge, da det kan skyldes jernmangel, nyresygdom eller forkert kost.