Skip to main content

Sov godt og udsæt hudens ældning

{snippet modul199}
 
{module 187}

Hvis du sover dårligt om natten, kan det ses på din hud, som kommer til at se ældre ud og er dårligere til at reagere på hudpåvirkninger.

Det viser en undersøgelse, som har dokumenteret, at dårlig søvn medfører tidlige alderdomstegn på huden. Desuden har huden sværere ved at komme sig oven på akutte påvirkninger fra omgivelserne.

Og mennesker, som sover dårligt, vurderer også selv deres hud og udseende dårligere end andre.

”Vores studie er det første, der viser, at utilstrækkelig søvn er forbundet med dårlig hudsundhed og hurtigere aldring af huden. For lidt god søvn medfører for tidlig aldrende hud og begrænser hudens evne til at komme sig efter at den har været udsat for solen,” siger lederen af forsøget Elma Baron, der er associeret professor i hudsygdomme ved Case Western Reserve University School of Medicine.

”Utilstrækkelig søvn er en verdensomspændende epidemi. Mens kronisk søvnmangel har været forbundet med medicinske problemer som overvægt, diabetes, kræft og manglende immunforsvar, har dets indflydelse på hudens funktioner ikke tidligere været belyst.”

Solskoldninger

Hudens funktioner er vigtige som barriere mod udefra kommende påvirkninger som miljøgifte og solens skader.

Undersøgelsen er baseret på forsøg med 60 kvinder i alderen fra 30 til 49 år, som endnu ikke var i overgangsalderen. Halvdelen af forsøgspersonerne sov dårligt – både ud fra deres egen vurdering og ud fra en forskningsmæssig vurdering. Og forskerne fandt statistisk signifikant forskel på huden hos de, der sov dårligt og de der sov godt. F.eks. testede forskerne den tid det tog huden at komme sig efter en solskoldning, og her var stor forskel.

Derudover havde de, der sov dårligt, en langt større risiko for et højt BMI. F.eks. var kun 23 pct. af dem, der sov godt, overvægtige mens det samme var tilfældet for 44 pct. af dem, der sov dårligt.

Det betød bl.a. også, at selvopfattelsen var signifikant bedre blandt dem, der sov godt.

Cremefirmaet Estée Lauder har støttet undersøgelsen og dr. Daniel Yarosh, der er Senior Vicepræsident for firmaets forskningssektor, siger, at disse forskningsresultater vil have betydning for, hvordan man fremover vil forske i hudens sundhed.