Skip to main content

Midlertidige tatoveringer er ikke risikofrie

{snippet modul199}
 
{module 187}

Uanset alder bliver flere og flere tatoveret. Nogle tager dog ikke skridtet fuldt ud, men nøjes med en midlertidig tatovering. Men pas på. Den kan give alvorlige hudreaktioner.

Hvis du ikke hører til dem, der vil have en tatovering, det er noget nær umuligt at slippe helt af med igen, kan det være, at du for sjov skyld synes, det kunne være fedt med en midlertidig tatovering.

De holder typisk fra tre dage til flere uger afhængigt af, hvilken farvning, der bruges og hudens tilstand. I modsætning til permanente tatoveringer, som sprøjtes ind i huden, bruges der ”henna” til de midlertidige tatoveringer på hudens overflade.

”Selv om en tatovering er midlertidig, betyder det ikke, at det er risikofrit," siger Linda Katz, der er direktør for FDAs kontor for kosmetik og farver. 

”Nogle forbrugere rapporterer om reaktioner, som kan være alvorlige og vare langt længere end selve den midlertidige tatovering.”

Reaktionerne omfatter rødme, blærer, hævede, røde og væskende læsioner, tab af pigmentering, øget følsomhed for sollys og endda permanent ardannelse.

Reaktionerne kan opstå umiddelbart efter, at man har fået den midlertidige tatovering, men det kan også ske op til to eller tre uger senere.

Ikke nødvendigvis sikker

Henna er en rødbrun farve, lavet af en blomstrende plante, der vokser i tropiske og subtropiske områder i Afrika og Asien. Siden bronzealderen har man brugt tørret henna til at farve hud, hår, negle, læder, silke og uld.  Som dekorationsfarve går den nogle steder også under navnet Mehndi, og bruges stadig til at dekorere huden under kulturelle festivaler og fester.

I dag bruger man imidlertid også den såkaldte "sorte henna" i stedet for traditionel henna. Blæk, der markedsføres som sort henna, kan være en blanding af henna og andre ingredienser, eller det kan være hårfarve alene. Grunden til at tilføje andre ingredienser er at skabe en tatovering, der er mørkere og længerevarende, men brugen af sort henna er potentielt skadelig.

Det skyldes, at den ekstra ingrediens, der anvendes til at sværte henna, ofte er en kul-tjære hårfarve, der indeholder p-phenylendiamin (PPD), en ingrediens, der kan forårsage farlige hudreaktioner hos nogle mennesker. Nogle gange anvender tatovøren også en PPD-holdig hårfarve alene, det er ikke til at vide. 

Og det er netop derfor den midlertidige tatovering kan give langvarende og skadelige gener.