Alkohol styrker ældres hukommelse

 

Skål du gamle. Selvom alkohol almindeligvis ikke opfattes som noget, der forbedrer hukommelsen, så kommer det an på hvor gammel du er.

En ny undersøgelse viser, at et moderat alkoholforbrug når vi kommer op i alderen gør os bedre til at huske hændelser.

Resultaterne er baseret på data om mere end 600 patienter i en undersøgelse kaldet Framingham Heart Study Offspring Cohort, der havde til formål at undersøge sammenhængen mellem alkoholforbrug i midalderen og kognitive funktioner og størrelsen på hjernen hos ældre uden demens eller alkoholmisbrug.

Deltagerne udfyldte spørgeskemaer om deres alkoholforbrug og demografi, og de gennemgik neuropsykologiske vurderinger og magnetisk resonans (MRI). Desuden vurderede forskerne om de havde den genetiske ApoE e4-variation, der øger risikoen for Alzheimers.

Resultaterne viste, at et moderat alkoholforbrug hos ældre personer er forbundet med en højere episodisk hukommelse - evnen til at huske begivenheder - og også havde en større hippocampus, et område af hjernen, der er vigtig for episodisk hukommelse.

Derudover fandt forskerne, at forbruget af alkohol ikke havde nogen væsentlig indvirkning på deres hjernes funktioner eller den samlede mentale tilstand.

Forskerne bemærkede også, at forbindelsen mellem et let alkoholforbrug og episodisk hukommelse forsvandt, når de indregnede hippocampus størrelse, hvilket beviser, at hippocampus funktion kan være en afgørende faktor for forbedringerne af hukommelsen.

Skaber nye nerveceller

De tilføjer, at tidligere dyreforsøg har antydet, at et moderat alkoholforbrug bidrager til at beskytte hippocampus størrelse ved at medvirke til skabelse af nye nerveceller i dette område af hjernen.

Udsættes hjernen for moderate mængder af alkohol kan det øge frigivelse af visse hjernekemikalier, der har forbindelse til kognitive eller databehandlingsfunktioner, skriver forskerne.

"Der var ingen signifikante forskelle i den kognitiv funktion og regionale hjernestørrelser sent i livet ifølge det rapporterede alkoholforbrug i midalderen," siger Brian Downer fra University of Texas Medical Branch (UTMB) i Galveston, der var chefforsker på undersøgelsen, som er offentliggjort i American Journal of Alzheimer's Disease and Other Dementias.

"Dette kan skyldes det faktum, at voksne, der er i stand til at fortsætte med at drikke alkohol i en høj alder er sundere, og derfor har højere kognition og større hjerneområder, end folk, der har måttet sænke deres alkoholforbrug på grund af et dårligt helbred."

Forskerne advarer dog om, at selv om deres resultater er væsentlige, medfører lange perioder af alkoholmisbrug - definerer som fem eller flere genstande på en gang - skader på hjernen.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?