Hukommelsessvigt kan skyldes overgangsalderen

Svigter hukommelsen alt for tidligt behøver det ikke at være tidlig demens. Det er højst sandsynligt et overgangsfænomen i forbindelse med menopause.
 

Har du problemer med hukommelsen og synes at det er lige tidligt nok, er det måske fordi du er i overgangsalderen.

De problemer med hukommelsen, som mange kvinder oplever i 40-50 års-alderen, hvor de nærmer sig og går gennem overgangsalderen er både reelle og synes at være mest akutte i den tidlige periode efter overgangsalderen.

Det er konklusionen af en undersøgelse, der blev offentliggjort 3. januar i tidsskriftet Menopause.

"Kvinder i overgangsalderen har længe klaget over kognitive vanskeligheder som at holde styr på information og kæmper også med mentale opgaver, som ellers ville være blevet rutine," siger Miriam Weber, der er neuropsykolog ved University of Rochester Medical Center (URMC) og hovedforfatter af undersøgelsen.

"Denne undersøgelse tyder på, at disse problemer ikke kun eksisterer, men er tydeligst hos kvinder i det første år efter deres sidste menstruation."  

Undersøgelsen fulgte 117 kvinder, der blev grupperet i forskellige kategorier afhængig af hvor langt de var i forhold til overgangsalderen.  

Undersøgelse deltagere deltog i en række undersøgelser, der vurderede deres kognitive evner og overgangsalder-relaterede symptomer som hedeture, søvnforstyrrelser, depression og angst. Kvinderne gav desuden en blodprøve for at bestemme deres nuværende niveauer af estradiol (en indikator for østrogen-niveauer) og follikelstimulerende hormoner.

Resultaterne blev analyseret for at bestemme, om der var forskel mellem gruppernes kognitiv præstation, og om disse forskelle skyldtes menopausale symptomer.  

Undersøgelsen grupperede deltagerne i fire faser:

  1. sent reproduktive
  2. tidlig start på overgangsalder
  3. sen start på overgangsalder
  4. tidlig afslutning på overgangsalderen (post menopause)

Den sene reproduktive periode blev defineret som når kvinder først begynder at lægge mærke til subtile ændringer i deres menstruation, som ændringer i blødninger eller varighed, men stadig har en regelmæssig menstruationscyklus.  

Kvinder i overgangsfasen oplevede større udsving i menstruationscyklus - fra en forskel på 7 dage eller mere i den tidlige fase af overgangen til 60 dage eller længere i den senere fase. Hormonniveauerne begyndte også at svinge betydeligt i løbet af denne tid. Denne overgangsperiode kan vare i flere år.  

Forskerne evaluerede også kvinder i begyndelsen af post menopause, altså det første år efter en kvinde hande haft sin sidste menstruation.  

Undersøgelsens deltagere gennemgik en lang række test, der skulle afklare deres kognitive færdigheder. Blandt andet test af opmærksomhed, verbal indlæring og hukommelse, finmotorik og fingerfærdighed, og korttidshukommelse - samt f.eks. evnen til ikke blot at huske nye oplysninger, men også at manipulere dem.  

Disse test svarer til de daglige opgaver, som at fokusere på noget i en periode, lære et nyt telefonnummer, eller lave en mental indkøbsliste og derefter huske varerne efterhånden som man går igennem et supermarked.  

Forskerne fandt, at kvinder der netop havde passeret overgangsalderen klarede sig dårligere i forhold til verbal indlæring, verbal hukommelse og finmotoriske færdigheder end kvinder, der var i slutningen af deres reproduktive alder og i den sene overgangsalder.  

Forskerne fandt også, at selvrapporterede symptomer som vanskeligheder med at sove, depression og angst ikke forudsagde problemer med hukommelsen. Problemer kunne heller ikke kædes sammen med specifikke ændringer i blodets hormonniveau.  

"Disse resultater tydr på, at kognitive problemer gennem overgangsalderen er uafhængige processer snarere end en konsekvens af søvnforstyrrelser eller depression," siger Weber.

"Mens det absolutte hormonniveau ikke kunne knyttes til de kognitive funktioner, er det muligt, at de udsving, der forekommer i løbet af denne tid kunne spille en rolle for de problemer med hukommelsen, som mange kvinder oplever."

 Processen med at lære ny information, holde på det, og anvende det er funktioner, som er forbundet med områder af hjernen kaldet hippocampus og prefrontal cortex. Disse dele af hjernen er rige med østrogenreceptorer.  

"Ved at identificere, hvordan disse problemer med hukommelsen udvikler sig når kvinder er mest sårbare, har vi nu en vifte af muligheder for at hjælpe - enten med behandling eller ved livsstilsændringer," siger Weber.

"Men det vigtigste er at kvinder kan beroliges med at disse problemer er normale og efter al sandsynlighed midlertidige."

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?