En powernap kan få dig til at huske mange gange bedre.En powernap på arbejdet eller når du skal lære noget kan få dig til at huske mange gange bedre.

Så effektivt styrker en middagslur din hukommelse

 

Har du svært ved at finde ordene, så snup en middagslur - det skulle løse dine hukommelsesproblemer, men måske betyde at din samtalepartner bliver meget træt af dig.

Ifølge en ny undersøgelse fra Saarland Universitet kan en kort lur på omkring en time markant forbedre hukommelsen.

Undersøgelsen er baseret på test af 41 deltagere, der skulle lære enkelt ord og ordpar. Da indlæringsfasen var forbi, blev deltagerne testet for at afgøre, hvor meget de kunne huske. Omkring halvdelen af ​​deltagerne fik derefter lov til at sove, mens de andre så en film.

Derefter blev deltagerne igen testet og dem, der havde taget en lur, viste sig at have huske væsentligt flere ordpar end deltagerne, der havde set en film.

Resultaterne af undersøgelsen er blevet offentliggjort i tidsskriftet neurobiologi af indlæring og hukommelse.

Strengt taget blev hukommelsen ikke forbedret i den gruppen, der tog en lur i forhold til deres hukommelse umiddelbart efter indlæringsfasen, men de huskede ordene lige så godt.

Kontrolgruppen, der så en film, mens de andre sov, klarede sig betydeligt værre end gruppen, der havde taget en powernap.

Ordene lagres

Forskerne fokuserer på ​​hippocampus, der er en region af hjernen, hvor erindringer "konsolideres" i en proces og tidligere indlært information overføres til opbevaring i langtidshukommelsen.

"Vi undersøgte en bestemt type hjerneaktivitet, der er kendt som søvnspind, og som spiller en vigtig rolle for hukommelsens konsolidering under søvnen," forklarer Sara Studte, der stod for forsøget.

En søvnspind er en kort udbrud af hurtige svingninger i elektroencefalografi (EEG).

"Vi formoder, at visse former for hukommelse, navnlig oplysninger, der tidligere blev tagget, fortrinsvis konsolideres i løbet af denne form for hjerneaktivitet," siger forskerne.

Nyligt tillærte oplysningerne bliver rent faktisk mærket, hvilket gør det nemmere at huske oplysningerne på et senere tidspunkt. Kort sagt bliver en persons minde om noget stærkere, des flere søvnspind, deres EEG viser.

For at udelukke, at deltagerne kun huskede ordene på grund af en følelse af genkendelighed, skulle de ikke kun lære 90 enkelt ord, men også 120 ordpar, der var parret meningsløst.

Et ordpar kan for eksempel være" mælk-taxi.

"At de genkender de enkelte ord er ikke til nogen nytte her, fordi de aldrig har hørt netop denne ordkombination før, og de ikke giver mening. De har derfor brug for hippocampus."

Forskerne drager en klar konklusion af deres undersøgelse: "En kort lur på kontoret eller i skolen er nok til markant at forbedre indlæringen. Mennesker under uddannelse bør alvorligt overveje de positive virkninger af søvn," siger Axel Mecklinger, der har været cheforsker på forsøget, som er ofentliggjort i tidsskiftet Neurobiology of Learning and Memory.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?