Sociale medier styrker din hukommelse

Lægger du konstant billeder op på Facebook af dine oplevelser - rejser, mad eller fester - så holder minderne sig længere.

 

Det viser en ny undersøgelse fra Cornell University, hvor forskere har studeret effekten af opdateringer på sociale medier på vores erindringen om oplevelserne.

"Hvis folk ønsker at huske personlige oplevelser er det den bedste måde, at lægge dem online," siger Qi Wang, der er professor i menneskelig udvikling på College of Human Ecology og hovedforfatter på undersøgelsen, som er offentliggjort i tidsskriftet Memory.

Hukommelsesforskere har længe vidst, at når folk skriver om personlige erfaringer eller reflekterer over dem, taler om dem med andre, så har de tendens til at huske disse begivenheder meget bedre. 

"Processen med at skrive om sine oplevelser i det offentlige rum, ofte med efterfølgende social feedback kan give folk mulighed for at reflektere over deres oplevelser og deres personlige relevans."

"Opdateringen på sociale medier spiller også en rolle i opbygningen af selvet (vores personlighed,red.)," siger Wang.

"Vi skaber en følelse af selvet når vi mindes, evaluerer og deler vores erindringer om personlige oplevelser i vores liv," siger Wang.

"Det sker, når vi bruger sociale medier, uden at vi selv bemærker det. Men ved at forme den måde vi husker vores erfaringer, er det også med til at forme, hvem vi er."

Minderne lettes også af de interaktive funktioner på mange sociale medier. For eksempel viser Facebook periodisk brugeres fotos og indlæg fra tidligere år for at minde dem om disse begivenheder.


Warning: A non-numeric value encountered in /var/www/voksnekvinder.dk/public_html/modules/mod_raxo_allmode/helper.php on line 647
Hukommelse | mar 28, 2014

Glemsomhed skyldes måske genvariant

Hvis du glemmer meget, ligger forklaringen måske i dine gener. En ny undersøgelse har…

"Hukommelsen er ofte selektiv, men i dette tilfælde er det ikke vores eget sind, der tager valget. Det gøres af en ekstern ressource. Så interaktive funktioner på sociale netværkssider kan også forme, hvordan vi opfatter vores erfaringer, hvordan vi ser os selv," siger Wang.

Undersøgelsen er baseret på 66 Cornell bachelorer, der blev bedt om skrive dagbog i en uge. Deltagere beskrev kort de begivenheder, der skete for dem hver dag, med undtagelse af daglige rutiner som "spiste morgenmad". For hver hændelse nedskrev de om de havde lagt begivenheden op på sociale medier. Og de bedømte begivenhedens personlige betydning og følelsesmæssige intensitet på en fem-punkts skalaer. I slutningen af ugen, og en uge senere blev de studerende overrasket med quizzer om, hvor mange begivenheder, de kunne huske.

Forskerne fandt, at opdateringer på sociale medier betydeligt øgede sandsynligheden for, at de huskede begivenheden både i slutningen af første og anden uge. Og det var også tilfældet uanset begivenhedernes personlige betydning og følelsesmæssige intensitet. Med andre ord huskede man begivenheder, der var lagt online, bedre på lang sigt, uanset hvad begivenhederne var.

Demens | jun 01, 2014

Kynisme er usundt for hjernen

Kyniske tanker kan åbenbart være usunde for hjernens funktioner.

Forskningen kaster nyt lys over vore hukommelsesteorier og har stor betydning for dannelsen af "det selvbiografiske selv" i den digitale tidsalder, mener forskerne.

"Undersøgelsen er første skridt mod en bedre forståelse af det selvbiografiske selv (opfattelsen af vores hidtidige liv, red.) i internettets æra, hvor den virtuelle udlevering af personlige erindringer er blevet almindeligt," siger forskerne.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?