Hormonændringer i overgangsalderen kan forringe hukommelsen

Overgangsalderens ændringer i hormonniveauet kan medføre hukommelsesproblemer, som forskerne hidtil ikke har været opmærksomme på.

 

Mange kvinder har ment at de rammes af glemsomhed og ændringer i hukommelsen når de kommer i overgangsalderen, og nu viser en undersøgelse fra det Harvard-tilknyttede Brigham and Womens Hospital (BWH) af kvinder mellem 45 og 55 år, at den reproduktive fase og ikke blot den kronologiske alder kan bidrage til ændringer i hukommelsen og hjernens funktion. 

"Vi satte os for at studere den kognitive aldring ud fra en kvindes helbredsperspektiv. En af de mest dybtgående hormonelle forandringer i en kvindes liv er overgangsalderen. Ved at flytte vores fokus til denne periode har vi registreret tidlige ændringer i hukommelsens kredsløb, der er årtier før den aldersgruppe, som  traditionelt er mål for kognitive neuroundersøgelser af aldringens betydning," siger Emily Jacobs, der er tidligere medarbejder på afdelingen for kvinders sundhed og Institut for psykiatri ved BWH.

"Aldring er ikke en proces, der pludselig begynder i 65 års-alderen. Subtile neurale og kognitive ændringer sker tidligere. At se på en persons køn og reproduktive status - ud over bare personens alder - er afgørende for påvisning af disse ændringer," siger Jacobs, som er hovedforfatter på undersøgelsen, der er offentliggjort i Journal of Neuroscience.

Forskerholdet undersøgte 200 mænd og kvinder, ved hjælp af funktionel MRI for at se på ændringer i hjernens hukommelseskredsløb. Deltagerne udførte en opgave, der testede deres verbale hukommelse: De blev vist to ord på en skærm og bedt om at danne en sætning, og blev senere testet om de kunne huske ordene. De indsamlede også oplysninger om de kvindelige deltagere var i overgangsalderen og målte indholdet af steroidjormoner, herunder 17β-østradiol, et steroidhormon, der falder i overgangsalderen.


Warning: A non-numeric value encountered in /var/www/voksnekvinder.dk/public_html/modules/mod_raxo_allmode/helper.php on line 647
Hukommelse | sep 25, 2013

Grimme erindringer kan slettes fra hukommelsen

Fundet af et nyt gen vil måske i fremtiden kunne hjælpe mennesker, der lider af…

Samlet fandt forskerne, at når østradiol-niveauet var lavere skete der større ændringer i hippocampus, som er et af de primære områder i hjernen, som har betydning for indlæring og hukommelse. Deltagere med lavere niveauer af hormonet klarede sig dårligere i hukommelsestesten.

Da forskeren undersøgte de postmenopausale kvinder, der klarede sig bedst, kunne de se, at deres hjernes aktivitetsmønstre lignede aktiviteten hos kvinder, der ikke var kommet i overgangsalderen.

"Vores resultater understreger hvor utroligt forskellligt hjernen udvikler sig med alderen og den afgørende betydning og kompleksitet, som forskel i køn har på aldring, hvorr den kønssteroidhormoner har en unik rolle for hukommelsen," siger en anden af hovedforfatterne, Jill Goldstein, der er professor i medicin ved Harvard Medical School.


Warning: A non-numeric value encountered in /var/www/voksnekvinder.dk/public_html/modules/mod_raxo_allmode/helper.php on line 647
Alzheimers | jul 30, 2013

Blodprøve kan afsløre Alzheimers

Tyske forskere har nu fundet en ny type blodprøve, der måske kan sikre en hurtigere…

"At sikre en intakt hukommelsesfunktion med alderen er en af de største udfordringer for folkesundheden i vor tid, og at tilføje et kønsafhængigt syn på undersøgelser af hukommelseskredsløbet kan hjælpe med at identificere tidlige tilfælde af  hukommelsesproblemer og risiko for Alzheimers sygdom."

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?