Ændringer i østrogen-niveauet efter overgangsalderen betyder at kvinders hukommelse forringes, men den er tilsyneladende stadig bedre end mænds.

Kvinder husker bedre end mænd, men...

Kvinder har rigtignok en bedre hukommelse end mænd, men østrogen-niveauet afgør hvor meget bedre.

 

Detviser en ny undersøgelse fra Harvard Medical School, hvor forskere har testet 212 midaldrende mænd og kvinders hukommelse.

Hukommelsestab bliver desværre mere eog mere almindelig med alderen og undersøgelser viser, at omkring 75 procent af ældre har hukommelses-relaterede problemer. Kvinder melder både om øget glemsomhed og "hjerne tåge" i overgangsalderen hvortil kommer, at kvinder har en uforholdsmæssigt højere risiko for at blive ramt af hukommelsessvækkelse og demens sammenlignet med mænd. Alligevel vinder midaldrende kvinder over mænd på samme alder i alle hukommelsestest, viser den nye undersøgelse, der er offentliggjort i tidsskriftet Menopause.

De 212 deltagere mellem 45 og 55 år fik vurderet deres episodiske hukommelse, udøvende funktion, semantisk behandling og forventet verbal intelligens i kognitive test. Associativ hukommelse og episodisk verbal hukommelse blev vurderet ved hjælp af en Face-Name Associativ Memory Test og Selektiv Reminding Test.

Ud over at sammenligne kønsforskelle fandt undersøgelsen også, at kvinder før overgangsalderen udkonkurrerede postmenopausale kvinder på en række centrale hukommelsesområder.

Fald i østradiolniveauet hos postmenopausale kvinder blev specifikt forbundet med dårligere indlæring og genfinding af tidligere oplysninger, mens bevaring og konsolidering af hukommelsen blev opretholdt.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?