Nyd en bog på stranden og styrke din hukommelse.

Læs bøger og bevar hukommelsen

 

Det er muligt at holde sin hjerne sund, hvis man bruger den livet igennem. Fra den tidligste barndom til højt op i alderdommen.

Ny forskning tyder på, at hvis man læse bøger, skriver og i det hele taget deltager i hjernestimulerende aktiviteter livet igennem, så kan man bevare sin hukommelse. Det viser en sprit ny undersøgelse, der netop er offentliggjort i tidsskriftet American Academy of Neurology .

"Vores undersøgelse tyder på, at hvis man bruger hjernen livet igennem, kan man holde den sund i alderdommen,” siger undersøgelsens forfatter, Robert S. Wilson, PhD, fra Rush University Medical Center i Chicago.

I undersøgelsen deltog 294 mennesker, der både fik tests og målt deres hukommelse og tanker hvert år i omkring seks år, før de døde i en gennemsnitsalder på 89 år.

Undervejs besvarede de også spørgeskemaer om, hvorvidt de havde læst bøger, skrevet og deltaget i andre mentalt stimulerende aktiviteter i både barndommen, ungdommen, som midaldrende og på deres daværende alderstrin.

Sluk fjernsynet

Da de var døde, blev deres hjerner obduceret for fysiske tegn på demens i form af læsioner og hjerne plaque.

Undersøgelsen viste, at de, der havde deltaget i mentalt stimulerende aktiviteter både tidligt og sent i livet, havde et mindre fald i hukommelsen end de, der ikke havde brugt hjernen så meget livet igennem. Den mentale aktivitet var næsten 15 procent højere.

"Undersøgelsen understreger, at man ikke må undervurdere effekten af dagligdags aktiviteter, såsom læsning og skrivning hos både børn, os selv, vore forældre eller bedsteforældre," siger Robert Wilson. Undersøgelsen viste, at hukommelsestabet blev mindsket med 32 pct. hos mennesker, der havde hyppig mental aktivitet i slutningen af livet i forhold til mennesker med en gennemsnitlig mental aktivitet. De, der hverken læste, skrev eller ellers brugte deres hjerne særlig meget, havde et hukommelsestab på 48. pct.

Så sluk for flimmerkassen og find bøgerne og kryds-og-tværs´erne frem.

 

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?