En til to kopper kaffe kan sikre at du husker bedre.

Kaffe styrker hukommelsen

 

Vi danskere tyller kaffe i os morgen, middag og aften både for at kickstarte dagen og i det hele taget kvikke os op, når gassen er ved at gå af ballonen. Kaffens indhold af koffein booster vores årvågenhed, men nu tyder et nyt studie på, at det også styrker vores hukommelse.

Forskere fra Johns Hopkins University har undersøgt koffeins indvirkning på hukommelsen, og undersøgelsen viste, at koffein øger vores hukommelse op til 24 timer efter, at koffeinen er forbrugt.

"Konstateringen af, at koffein er med til at gøre erindringer mere permanente, er en stor nyhed, siger undersøgelses forfatter Michael Yassa, der er assisterende professor i neurobiologi og adfærd på University of California.

Undersøgelsen omfattede mere end 100 deltagere, der ikke var koffeinafhængige, fordi de sjældent indtog hverken kaffe, te eller cola.

"Vi har plukket deltagere ud, der får mindre end 500 milligram koffein om ugen. De fleste var ikke kaffedrikkere, men drak kun en sodavand en eller to gange om ugen," siger Michael Yassa.

Kaffes koffeinindhold varierer meget. De fleste gennemsnitlige kopper indeholder omkring 160 mg, mens eksempelvis ca. 2 deciliter kaffe fra Starbucks indeholder ca. 330 mg koffein, ifølge Center for Science in the Public Interest.

En ordentlig mundfuld

Forskerne siger, at en dosis på mindst 200 mg koffein er nødvendig for at forbedre hukommelsen.

I undersøgelsen, der er offentliggjort i tidsskriftet Nature Neuroscience, bad forskerne deltagerne se på hundredvis af almindelige, dagligdags billeder på en computerskærm: Sko, en stol, en gummiand, osv.

"Vi bad dem om at fortælle os, om det var en indendørs eller en udendørs ting, for at vi kunne få objekterne ind i deres hjerner."

Fem minutter efter at deltagerne så på billederne, havde halvdelen fået 200 milligram koffein, og den anden halvdel havde fået placebo. Da koffeinen var ude af deres krop 24 timer senere, blev deltagerne bedt om at mærke de billeder, som enten var gamle, nye eller lignede de originale billeder, de havde set. For eksempel et billede af en and, som de havde set dagen før, men taget fra en lidt anden vinkel.

De, der havde fået koffein, var bedre til at adskille ens billeder fra de originale, og de, der havde fået placebo, var mere tilbøjelige til fejlagtigt at identificere de tilsvarende billeder som gamle.

”Resultaterne viser, at koffein styrker konsolideringen af hjernens proces ved at gøre disse elementer mere permanente i hukommelsen," siger Yassa.

”Koffein kan give dig mulighed for at huske ting og bevare minderne i en længere periode og med større præcision, selv om du ser bort fra de andre fordele ved koffein, såsom opmærksomhed, årvågenhed og agtpågivenhed.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?