Alkohol svækker dine muskler

Du kan reducere den aldersbetingede muskelsvækkelse væsentligt ved at lade være med at drikke for meget.

 

Det viser en ny undersøgelse af kvinder efter overgangsalderen, hvor risikoen for sarkopeni, som er den medicinske betegnelse for muskelsvækkelse, er en væsentlig årsag til kroppens forfald. Svage muskler og styrke påvirker balance, gang og samlet evne til at udføre dagligdags opgaver.

Tidligere undersøgelser af postmenopausale kvinder har antydet at østrogenbehandling har en gavnlig effekt på muskelmasse og funktion. Derfor menes postmenopausale kvinder at være mere sårbare over for sarkopeni. Selv om alkohol er kendt for at hæmme skeletmuskelproteinsyntese har kun få undersøgelser undersøgt forholdet mellem sarkopeni og alkoholforbrug.

I den nye undersøgelse medvirkede 2.373 postmenopausale kvinder med en gennemsnitsalder på 62,4 år, hvoraf 8,2% havde sarkopeni. Deltagerne blev inddelt i tre grupper i forhold til deres alkoholforbrug.

Resultaterne viser, at forekomsten af ​​sarkopeni viste sig at være næsten fire gange større for gruppen med et højt og risikofyldt alkoholforbrug, hvor både mængden og hyppigheden af alkoholforbrug var kombineret med en opfattende mangel på selvkontrol over drikkeri samt blackouts og andre skader i forbindelse med at drikke.

Kvinder i den højrisikogruppe var også oftere rygere og havde et højt blodtryk og kolesteroltal. De var også betydeligt yngre.

I forhold til de kvinder, der drak mindst, var der også 50 procent flere i mellemgruppen for alkoholindtag, som led af sarkopeni.

Spørgsmålet er så om et højt alkoholforbrug alene er skyld i muskelsvækkelsen eller om det også er tegn på en lad livsstil, hvor man ikke bruger musklerne.

"Prækliniske undersøgelser foreslår en mulig fordel ved østrogenbehandling, når den kombineres med motion for at øge styrke og ydeevne og forhindre tab af muskelmasse, men østrogenens rolle for muskelmasse er endnu ikke klarlagt for postmenopausale kvinder," siger Dr. JoAnn Pinkerton, der er administrerende direktør for det nordamerikanske menopause selskab (NAMS), som har udgivet undersøgelsen i deres tidsskrift Menopause.

Hun mener at undersøgelsen sammen med tidligere undersøgelser, der viser at bare en drink kan øge risikoen for brystkræft, understreger, at det er vigtigt, at være opmærksom på sit alkoholforbrug.

 

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?

Seneste nyt om overgangsalderen