Planteproteiner kan beskytte mod tidlig overgangsalder

Kvinder kan reducere deres risiko for tidlig overgangsalder ved at spise mere protein fra planter.

 

Det antyder en ny undersøgelse, hvor forskere fra University of Massachusetts Amherst og Harvard T.H. Chan School of Public Health har sammenlignet 116.000 kvinders spisevaner over en 20-årig periode med hvornår de gik i overgangsalder.

Resultaterne tyder på, at langvarigt, højt indtag af vegetabilsk protein fra bl.a. fuldkorn, soja og tofu kan beskytte kvinder mod tidlig overgangsalder og dermed forlænge deres fødedygtige alder.

Se en liste over de mest proteinrige plantebaserede kostvarer på klogkost.dk.

Til gengæld var der ikke nogen fordel ved at spise animalsk protein.

"En bedre forståelse af hvordan vegetabilsk protein er forbundet med æggestokkenes aldring kan identificere måder for kvinder at ændre deres risiko for tidlig overgangsalder," skriver forskerne i deres artikel i tidsskriftet American Journal of Epidemiology.

Tidlig overgangsalder påvirker ovariefunktionens ophør før alder 45 hos omkring 10 procent af kvinder og er forbundet med højere risiko for kardiovaskulær sygdom, knogleskørhed og tidlig kognitiv tilbagegang, forklarer første forfatter og kandidatstuderende Maegan Boutot, der har lavet undersøgelsen med sin rådgiver, professor Elizabeth Bertone-Johnson.

Få studier har vurderet, hvordan proteinindtag er forbundet med overgangsalderen, tilføjer de, og efter deres viden er dette den første til at se specifikt på tidlig overgangsalder.

Den nye undersøgelse er baseret på den store Nurses Health Study II (NHS2), hvor 116.000 kvinder var 25-42 år, da de blev inkluderet i undersøgelse i 1989.

Deltagerne blev bedt om at rapportere, hvor ofte de spiste en enkelt servering af 131 fødevarer, drikkevarer og kosttilskud i det foregangne år, fra "aldrig eller mindre end en gang om måneden" til "6+ om dagen".

Kvinderne har siden besvaret spørgeskemaer om deres kostvaner hvert andet år, så forskerne har kunnet justere for variationer i deres kost med årene.

I løbet af de 20 år kom 2.041 i tidlig overgangsalder.

En analyse viste, at kvinder, der indtager ca. 6,5 procent af deres daglige kalorier som vegetabilsk protein, har en 16 procent lavere risiko for tidlig overgangsalder sammenlignet med kvinder, hvis indtagelse var ca. 4 procent af kalorierne.

"Selvom relativt få kvinder i vores undersøgelse indtog meget høje niveauer af vegetabilsk protein og vores evne til at analysere mere ekstreme indtagsniveauer var begrænset, havde kvinder, der spiste over ni procent af deres kalorier fra vegetabilsk protein, en 59 procent mindre risiko for tidlig overgangsalder sammenlignet med dem, der spiser mindre end 4 procent."

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?

Seneste nyt om overgangsalderen