Sådan øger hedeture din risiko for hjertekar-problemer

Symptomer på overgangsalderen som hedeture har betydning for risikoen for at blive ramt af hjertekar-problemer og tidlig død.

 

Hjertesygdomme er den største dødsårsag hos kvinder og tiligere undersøgelser har vist at risikoen stiger markant efter overgangsalderen.

Og ifølge en ny undersøgelse fra University of Colorado, hvor forskere undersøgte 138 kvinder, der havde passeret overgangsalderen, er der klare sammenhænge mellem livskvaliteten efter overgangsalderen og de vigtigste markører for aldring af blodårerne, der er en vigtig risikofaktor for udvikling af hjerte-kar-sygdom

Det er ingen hemmelighed, at overgangsalderen er markeret med en række negative helbredseffekter fra hede- og svedeture, depression til stivere artierier og mere skrøbelige endotelceller i blodårerne.

Da disse problemer alle forekommer omkring samme tid i en kvindes liv, forsøgte forskerne at afgøre, om overgangsalderen og depression er relateret til hjertekarproblemer.

Flere hedeture øger risikoen

Resultaterne viste at uanset stadiet af overgangsalderen var arteriernes stivhed og vaskulær dysfunktion forbundet med hyppigere og sværere symptomer på overgangsalderen og en lavere livskvalitet. Der blev dog ikke fundet nogen sammenhæng med depressive symptomer.

Tidligere undersøgelser har vist en særlig stærk sammenhæng mellem hedeture og øget hjertekar risiko og dødelighed. I denne undersøgelse var hyppigheden, men ikke alvorligheden af ​​hedeture specifikt forbundet med værre arteriestivhed og reduceret endotelfunktion.

"Kvinder i perioden op til og med tidlig overgangsalder er mere sårbare over for den øgede risiko for hjertekar-sygdom," siger Dr. JoAnn Pinkerton, der er administrerende direktør for NAMS (det nordamerikanske selskab for menopause), der udgiver tidsskriftet Menopause.

"Med fluktuerende og derefter faldende østrogen i overgangsalderen er det vigtigt at holde øje med humør, blodtryk, lipider, blodsukker og kropssammensætning på grund af den øgede risiko for abdominal fedt. Sund kost og motion anbefales med individuel diskussion om fordele og risici ved hormonbehandling."

 

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?

Seneste nyt om overgangsalderen