Træning påvirker ikke starten på overgangsalderen
Håbet om at meget motion og hård fysisk træning kan udsætte risikoen for tidlig overgangsalder, bliver afvist i en ny undersøgelse af over 100.000 kvinder.
Forskellige undersøgelser har givet modstridende resultater om overgangsalder og fysisk træning.
Nogle undersøgelser har tydet på, at kvinder, der er meget fysisk aktive, kan have mindre risiko for tidlig overgangsalder, mens andre har antydet, at hård fysisk træning ligefrem kunne øge risikoen.
Men udfra en analyse af den store amerikanske undersøgelse af sygeplejersker, Nurses Health Study II, har forskere fra University of Massachusetts analyseret data fra 107.275 kvinder, som blev fulgt fra 1989 til 2011.
Analysen viste ingen sammenhæng mellem fysisk aktivitet og tidlig naturlig overgangsalder.
"Flere tidligere veludformede studier har fundet tegn på, at mere fysisk aktivitet er forbundet med senere start på overgangsalderen, men selv i disse undersøgelser var effektens størrelse meget lille. Vores resultater sammenholdt med andre undersøgelser giver væsentlige beviser for, at fysisk aktivitet ikke er forbundet med tidlig overgangsalder," siger dr. Elizabeth Bertone-Johnson, der er professor i epidemiologi og chefforsker på undersøgelsen, som er offentiggjort i tiddskriftet Human Reproduction.
Deltagerne blev spurgt om hvor meget tid, de brugte på rekreative fysiske aktiviteter som at gå, løbe, cykle, tennis, svømme, yoga, vægttræning og hårdere fysiske hverdagsaktiviteter som plæneklipning. Forskerne indsamlede også oplysninger om faktorer som race, etnicitet, alder, uddannelse, højde, alder, hvornår kvinderne havde deres første menstruation, om de havde været gravide og hvor ofte de havde brugt p-piller eller fået hormonbehandling.
I løbet af de 20 års opfølgning kom 2.786 kvinder naturligt i overgangsalderen inden 45 år. Forskerne fandt ingen signifikant forskel i risikoen for tidlig overgangsalder mellem f.eks. kvinder, der havde mindre end tre timers ugentlig fysisk aktivitet og kvinder med mindst 42 timer ugentlig træning. Mængden af fysisk aktivitet, som kvinderne rapporterede i deres teenageår, var heller ikke forbundet med risikoen for tidlig overgangsalder.
"Selv om vores resultater ikke tyder på, at mere fysisk aktivitet er forbundet med lavere risiko for tidlig overgangsalder, vil vi opfordre kvinder til at være fysisk aktive, da træning er forbundet med en række helbredsfordele, såsom en lavere risiko for hjertesygdom, diabetes, brystkræft og andre tilstande. Vores resultater tyder på ingen måde tyder på, at kvinder ikke bør være fysisk aktive før overgangsalderen," siger Mingfei Zhao, der er kandidatstuderende ved University of Massachusetts og har medvirket til undersøgelsen.