Skip to main content

Det er ikke ligegyldigt, hvem du spiser med

{snippet modul199}
 
{module 187}

Når du skal indtage et måltid har størrelsen af dine medspisere indflydelse på, både hvor meget og hvor usundt, du spiser.

I undersøgelsen vurderede forskerne, hvor meget mad folk spiste, når de gjorde det sammen med en skuespiller, der bar en "feddragt", der gjorde hende 25 kg tykkere, end når de spiste med den samme person uden de ekstra kilo på sidebenene.

"Undersøgelsen viste, at de mennesker, der spiser med en person, der er overvægtig, spiste omkring 32 pct. mere pasta og 43 pct. mindre salat," siger forsker Brian Wansink, der er direktør for Cornell University Food and Brand Lab i New York.

Resultatet betyder naturligvis ikke, at man skal undgå at spise med mennesker, der er overvægtige, men at man skal være opmærksom på, at man ikke overspiser.

82 universitetsstuderende deltog i studiet, hvor de spiste spaghetti og salat ved fire forskellige lejligheder.  Ved de to deltog skuespillerinden med en fedtdragt. Den ene gang spiste hun mere salat end pasta, den anden gang var det omvendt. Ved de to andre lejligheder deltog hun uden fedtdragt, og spiste igen mere pasta end salat den ene gang, og det omvendte den anden. Undervejs gjorde hun opmærksom på sig selv ved at skramle med gaflen på tallerkenen.

Forskerne fandt ud af, at deltagerne spiste mere, når skuespillerinden bar fedtdragten, uanset hvor sundt hun spiste.

Social sammenligning

Andre undersøgelser har tidligere vist, at mennesker har en tendens til at spise mere, når der er andre tilstede, end når de er alene.” Den nye undersøgelse viser," at hvis du ændrer vægten på dine medspisere, så påvirker det, hvor meget du selv spiser," siger Wansink. 

"Selv når skuespillerinden spiste mere salat end pasta, ignorerede deltagerne det."

Wansink mener, at merspiseriet kan skyldes den sociale sammenligning,"

Janet Polivy, der er professor i psykologi ved University of Toronto siger, at tidligere forskning har vist, at folk tilsyneladende ønsker at spise så meget, som de kan af sunde fødevarer, men de ønsker heller ikke at se tykke ud, så de ser rundt i lokalet for at se, hvor meget der er "passende" at spise i forhold til de andre tilstedeværende.

”Vi har en teori om, hvis man er sammen med en person, der vejer mere, end man selv gør, så giver det på en eller anden måde en ret til at spise mere, end hvis vi er sammen med nogen, der synes tyndere.”

Resultaterne passer i klinisk praksis, siger Karen R. Koenig, der er psykoterapeut i Sarasota, Florida. Hendes overvægtige klienter har fortalt hende, at de spiser mindre, når de spiser sammen med tynde mennesker, end når de spiser med folk med normal vægt.

"Det centrale er, hvordan man forholder sig til sin egen appetit, uanset hvem man spiser sammen med,” siger hun til tidsskriftet Appetite.