Selv en lille vægtstigning forhøjer blodtrykket
Et par ekstra kilo på sidebenene er ikke kun møgirriterende, men de kan også få dit blodtryk til at stige, selv om det måske kun gælder en vægtforøgelse på 5 pct. af din kropsvægt.
I en lille, ny undersøgelsen bad forskerne de 16 deltagere om at indtage ekstra 400 til 1.000 kalorier om dagen i otte uger, og i den periode steg deres blodtryk en smule, selv om det ikke var alarmerende stigninger.
”Det gjaldt især de deltagere, hvor kiloene satte sig på maven,” siger Naima Covassin, der er forskningsstipendiat ved Mayo Clinic i Rochester i Minneapolis.
Selv om det ikke er klart, hvordan ændringerne kan påvirke hjerte-kar-sundheden, så bemærkede Covassin, at "det er den form for vægtforøgelse, der opstår i løbet af feriesæsonen.”
Forskere og læger ved allerede, at der er en sammenhæng mellem overvægt og højere blodtryk, hvilket igen øger risikoen for hjerte-relaterede problemer.
Men det er ikke klart, hvorfor vægten påvirker blodtrykket, så den nye undersøgelse havde til formål at få en større forståelse af det.
Ferie kilo
De 16 personer i undersøgelsen var mellem 18 og 48 år, og de tog på ved at indtage isshakes, chokolade- barer eller energidrikke. Målet var at øge deres vægt med 5 procent af deres kropsvægt, hvilket svarede til ca. 5 kilo. Deltagerne var ikke overvægtige, da undersøgelsen begyndte.
Ved afslutningen af testperioden var det systoliske blodtryk målt over en 24 timers periode steget med i snit 4 mm HG til 114-118 mm Hg i forhold til dem, der ikke havde taget på. (Et snit på 118 mm Hg er stadig sundt, hvis det diastoliske tryk også er på et sundt niveau.)
Blodtrykket steg mest hos dem, der tog på på maven.
Betyder det så, at alle typer vægtforøgelse får blodtrykket til at stige?
”Sandsynligvis ikke,” siger Donna Arnett, der er tidligere formand for American Heart Association og leder af epidemiologi ved University of Alabama i Birmingham School of Public Health.
"Overdreven indtagelse af fødevarer, der er rige på kalium som frugt, grøntsager og mejeriprodukter kan sænke blodtrykket, mens forarbejdede fødevarer med højt indhold af natrium kan føre til højere blodtryk," siger hun.
Arnett afviser tanken om, at mange mennesker er dømt til et højere blodtryk, fordi aldring og vægtøgning ofte går sammen.
"Vi skal fastholde et indtag af kalorier, der matcher kaloriebehovet, og det falder med alderen," siger hun.
Undersøgelsen blev for nylig præsenteret på et møde i American Heart Association i San Francisco.