Skip to main content

Nye knæ og hofter giver et sjovere sexliv

Et smertefuldt knæ eller hofte begrænser sexlyst og .aktivitet.
 
{module 133}

Står du over for en udskiftning af knæ eller hofte, så glæd dig til en overraskende sidegevinst: Et meget sjovere og mere aktivt sexliv allerede kort efter operationen.

Når man får udskiftet sit knæ eller hofte, er det for at begrænse de smerter, der oftest er forbundet med gigt eller kropslig nedslidning. Men nu har en gruppe kirurger fundet ud af en hidtil overset gevinst: Større fornøjelse ved sex end før operationen.

En ny undersøgelse viser, at en udskiftning af hele knæet eller hele hoften medførte en oplevet bedre seksualitet for hele 90 pct. af patienterne.

Holdet bag undersøgelsen registrerede, at nogle patienter var bange for at skade deres nye knæ eller hofte, men det opvejedes tilsyneladende af den nyvundne velværd og selvværd. Bare fraværet af smerter giver i sig selv større lyst.

"Alt, der giver smerter, påvirker dine bevægelser og din seksualitet," siger chefen for studiet, dr. Jose Rodriguez, direktør i Center for Joint Preservation and Reconstruction på Lenox Hill Hospital i New York.

Han har registreret, at mange af hans patienter ikke tør spørge til sexlivet efter en stor operation i knoglerne. Så han gør nu en dyd ud af at orientere om postoperativ sex. Og han kan altså fortælle sine patienter, at de bare skal glæde sig.

Undersøgelsen, som blev forelagt på American Academy of Orthopaedic Surgeons årsmøde i Chicago, omhandler patienters seksuelle aktivitet før og efter en knæ- eller hofteoperation. Mandlige og kvindelige patienter under 70 år blev udspurgt anonymt umiddelbart før og efter operationen samt 6 og 12 måneder efter.

Problemer med selvopfattelse

Før operationen svarede 67 pct., at de havde fysiske problemer i forbindelse med sex, hvilke indbefattede smerter og kropsstivhed, 49 pct. omtalte nedsat sexlyst og 14 pct. nævnte manglende evne til at indtage sexpositioner. Derudover sagde 91 pct., at de havde psykiske problemer og manglende velbefindende ligesom 53 pct. havde problemer med deres selvopfattelse.

Efter operationen, sagde 42 pct., at de havde fået mere interesse i sex, 35 pct. sagde, de kunne fortsætte længere og 41 pct. sagde, de havde sex oftere. For 84 pct. gjaldt det, at deres velbefindende var steget og 55 pct. sagde, at de havde et bedre selvbillede.

For hoftepatienterne var forbedringerne klarere end for de knæopererede. Og efter en hofteoperation var det især de kvindelige patienter, der kunne berette om et bedre sexliv.