Skip to main content

Midaldrende kvinder seksuelt aktive

{snippet modul199}
 
{module 187}

Selv om der kan være nogle funktionsbesværligheder, så kan der gøres noget ved dem, så man fortsat kan være seksuelt aktiv, viser ny undersøgelse.

Selv om der kan være nogle rent funktionelle barrierer efter overgangsalderen, så ønsker de fleste kvinder at være seksuelt aktive, så længe de føler, sex er vigtigt.

En ny undersøgelse offentliggjort i JAMA Internal Medicine  omfattede 354 kvinder, der var fra 40'erne til midten af 60'erne. Alle kvinderne var seksuelt aktive, da undersøgelsen blev iværksat.

Hvert år i fire år spurgte forskerne ind til kvindernes overgangsalder og fysiske sundhed. I det fjerde år blev kvinderne specifikt spurgt om deres seksuelle funktion - hvor stærk deres sexlyst var, hvor let eller svært det var at opnå orgasme, og om de havde nogen problemer med ophidselse eller vaginal tørhed, eller om de følte smerter under samleje.

Efter endnu fire år var omkring 85 pct. af kvinderne fortsat seksuelt aktive. 

"Kvinder, der følte, at seksuel aktivitet var meget vigtig, var omkring tre gange så tilbøjelige til at fortsætte med at have et sexliv end de kvinder, der mente, det var lidt eller ikke vigtigt," siger dr. Holly Thomas fra University of Pittsburgh School of Medicine.

{module 239}

"Hvis du på vej ind i din midalder stadig er seksuelt aktiv, så er chancerne store for, du vil fortsætte med at være det," siger Thomas.

Dysfunktion

Undersøgelsen viste også, at de fleste kvinder rapporterede dårlig seksuel funktion, hvilket indebar, at de rapporterede betydelige fysiske problemer ved at være seksuelt aktive.

Ifølge Thomas kunne det betyde, at undersøgelsen, som var designet til præmenopausale kvinder, ikke præcist afspejlede seksuel intimitet ved midtvejskrisen. Hun mener, at kvinder efter overgangsalderen i højere grad prioriterer kys og berøring højere end samleje, og det indgik ikke i testen.

Hun siger, at det også kan betyde, at kvinder bruger seksuelle hjælpemidler i form af f.eks. smøremidler for at overvinde nogle af de problemer, de har.

En ekspert i overgangsalder er ikke overrasket over de nye resultater.

"Kvaliteten af seksuel aktivitet hos aldrende kvinder er meget mere end summen af de forskellige fysiske funktions-komponenter," siger dr. Margery Gass, der er gynækolog på Cleveland Clinic i Ohio og administrerende direktør for den nordamerikanske Menopause Society.

"Selvfølgelig er der nogle kvinder, der har en meget vanskelig tid, men der er ting, der kan gøres for at afhjælpe det," siger hun