Skip to main content

Sexlivet i overgangsalderen kan hjælpes med drømmehormon

Kvinder i overgangsalderen kan få et bedre sexliv med hormonet DHEA.
 

Kvinder kan få et bedre sexliv og lette på de typiske symptomer for overgangsalderen ved at tage lave doser af hormonet DHEA.

DHEA er kendt som drømmehormonet eller "Alle hormoners moder" fordi det i de sidste år har haft ry for at kunne hjælpe mod en lang række sygdomme og symptomer.

Fra dårlig hukommelse, dårligt humør, lavt immunforsvar til leddegigt og knogleskørhed. DHEA er en forkortelse for dehydroepiandrosteron og er et hormon, der udskilles i binyrebarken.

Nu viser en ny undersøgelse fra forskere på universitet i Pisa, at DHEA kan være i stand til at hjælpe en kvindes menopausale symptomer, samt at give hende et bedre sexliv.

Dette er den første kontrollerede dokumentation for, at lave doser af DHEA kan hjælpe på nedsat seksuel lyst samt symptomer på overgangsalderen.

Resultaterne udgives i december-udgaven af tidsskrift Climacteric. Undesøgelsen peger dog på et behov for større undersøgelser til at bekræfte fordelene ved DHEA hos kvinder efter overgangsalderen.

orskerne fra universitet i Pisa fulgte en gruppe på 48 kvinder med generende symptomer efter overgangsalderen i en periode på et år.

12 af kvinderne ønskede ikke at tage nogen form for hormonbehandling, så de fik D-vitamin og calcium (for at forebygge knogleskørhed). De resterende 36 kvinder blev tilfældigt opdelt i grupper som følger:

  • 12 kvinder tog en lav dosis af hormonet DHEA (dehydroepiandrosterone)
  • 12 kvinder fik en standard hormonerstatningsterapi (østrogen-progesteron)
  • 12 kvinder fik syntetisk steroid, tibolon

Under hele undersøgelsesperioden, blev kvindernes menopausale symptomer målt ved hjælp af spørgeskemaer, hvor også kvindernes seksuelle interesse og aktivitet blev målt.

Sprøgeskemaet om kvindernes sexliv gav forskerne oplysninger såvel seksuel interesse, tilfredshed med hyppigheden af seksuel aktivitet, vaginal smøring, orgasme og seksuel partner. Samtidig blev kvindernes hormonniveau også målt under hele perioden.

Efter 12 måneder, viste alle kvinder, der modtog hormon, forbedringer i forhold til symptomer på overgangsladeren, mens de 12 kvinder, der alene tog D-vitamin og calcium ikke viste nogen væsentlig forbedring.

Ved starten af forsøget, havde alle grupper samme seksuel aktivitet. Efter et års brug, havde kvinder, der tog DHEA et 30 procent bedre sexliv i forhold til kvinderne, der alene tog calcium og D-vitamin, hvilket indikerer, at kvinder, der tager DHEA havde en statistisk signifikant stigning i seksuel interesse og aktivitet.

Lederen af undersøgelsen professor Andrea Genazzani:

"Det er første gang, at et kontrolleret forsøg har vist, at lave doser af hormonet DHEA kan være i stand til at hjælpe kvinder bedre gennem de menopausale symptomer samt hjælpe på deres sexliv. Det arbejde viser, at DHEA har potentiale, især for de kvinder, der kan have problemer med mere konventionelle hormonterapier. Men dette er et lille studie, et proof of concept. Hvad vi skal gøre nu er at se på en større undersøgelse, for at bekræfte, at disse første resultater er gyldige ".

"Dette er et interessant resultat, men vi må huske på, at dette er en pilotundersøgelse med en lille prøve. Ikke desto mindre indikerer den, at DHEA har potentiale som en terapi for at hjælpe kvinder med det fysiske ubehag i overgangsalderen, samt at hjælpe dem seksuelt. Vi kan endnu ikke sige, at denne undersøgelse betyder, at DHEA er et levedygtigt alternativ til konventionel hormonterapi, men vi kan konstatere, at vi bør lave større undersøgelser for at bekræfte disse indledende resultater ", mener Dr. Anna Fenton medredaktør af tidsskriftet Climacteric.