Skip to main content

Sex er det bedste middel mod tørre slimhinder

 

Sexlysten tørrer ud for mange kvinder, når de passerer overgangsalderen. Men man kan selv gøre meget for at finde gnisten igen

De hormonale ændringer i forbindelse med overgangsalderen kan både betyde at sexlysten stiger og falder. Med overgangsalderen falder østrogen-niveauet, hvorved mængden af testoteron får større vægt, hvilket kan betyde en stigende sexlyst.

På den anden side får den større kropslige bevidsthed pga. hormonale ændringer ikke lysten til at stige og ifølge nyere undersøgelser er der en direkte sammenhæng mellem lav sexlyst og de mest kendte symptomer på overgangsalderen. Det er hedeture, tørre slimhinder, depression og søvnmangel.

Men paradoksalt nok kan netop smerten fra de tørre slimhinder, der måske giver mindre lyst til sex, afhjælpes med mere sex.

”DYRK SEX. If you don’t use it, you loose it. Det viser sig, at kvinder, der har et aktivt sexliv lider mindre af tørhed,” siger overlæge i gynækologi Gunnar Lose, speciallæge i kvindesygdomme, til siden menopause-info.

Når kroppen holder op med at producere østrogen bliver slimhinderne i skeden tørre og tynde, og man bliver mere modtagelig over for infektioner og irritation. Sex øger blodcirkulationen i skeden, forøger smørelsen og stimulerer æggestokkene indirekte. Derved forhindres alt for store svingninger i østrogen-niveauet.

”Skeden er som alt andet væv i kroppen – hvis den ikke bliver brugt regelmæssigt, sygner den hen. Et aktivt sexliv giver simpelthen en pænere og sundere slimhinde,” siger overlæge og gynækolog Ditte Trolle, der dog anerkender at det kan være nødvendigt med hjælpemidler.

Østrogencreme eller stikpiller kan være med til at opbygge slimhinden. Østrogen afgivet lokalt i skeden har ifølge Gunnar Lose vist sig mest effektivt til genopbyggelse af slimhinderne. Og samtidig har det vist sig gavnligt i forhold til urinvejsinfektioner, fordi den fredelige mælkesyrebakterie kommer tilbage, fortæller overlæge Gunnar Lose.

Et andet alternativ er en såkaldt vaginalring, der afgiver østrogen i tre måneder. Men hvis man vil undgå hormoner er der flere forskellige glidecremer, som kan hjælpe med at gøre samlejet smertefrit.

Andre alternativer er mandel- eller ferskenolie, hvor man dog skal være opmærksom på at oliebaserede produkter kan opløse kondomer og jo medfører vanskelige pletter på både almindeligt tøj og sengetøjet.