En gammel teori om hvordan vi mærker smerter viser sig kun at holde for mænd - fordi man kun fik bekræftet teorien i forsøg med hanmus.En gammel teori om hvordan vi mærker smerter viser sig kun at holde for mænd - fordi man kun fik bekræftet teorien i forsøg med hanmus.

Derfor har kvinder flere smerter end mænd

Mange undersøgelser har vist at mænd i nogle sammenhænge reagerer mindre på smerter end kvinder og det har en ny undersøgelse nu fundet en forklaring på.

 

For mænd og kvinders smerter behandles formentlig af forskellige celler, viser undersøgelsen, der afslører at en længe eksisterende teori om hvordan smerte sendes gennem vores nervesystem kun gælder for mænd.

Undersøgelsen kan derfor have vidtstrakt betydning for vores forståelse af smerter og udviklingen af smertemedicin, der måske i fremtiden skal kønsdifferentieres.

"Forskning har vist, at mænd og kvinder har forskellig følsomhed over for smerte og at flere kvinder lider af kroniske smerter end mænd, men antagelsen har altid været, at smerte behandles på samme måde i begge køn," siger Jeffrey Mogil, der er professor i smertestudier ved McGill University i Canada og medforfatter på undersøgelsen, som er offentliggjort i Nature Neuroscience.

"Erkendelsen af, at det biologiske grundlag for smerter kan være så fundamentalt forskellige mellem mænd og kvinder rejser vigtige forsknings og etiske spørgsmål i kampen mod smerter."


Warning: A non-numeric value encountered in /var/www/voksnekvinder.dk/public_html/modules/mod_raxo_allmode/helper.php on line 647
Din hjerne | dec 31, 2012

Kvinder rammes hårdest af alzheimers

Kvinder med Alzheimers rammes hårdere end mænd, selv om de er på det samme stadie af…

Undersøgelsen er baseret på forsøg med mus og på den mangeårige teori, at smerte overføres fra det sted, skaden eller betændelsen er opstået og føres gennem nervesystemet ved hjælp af en immunsystem celle kaldet mikroglia.

Men undersøgelsen viser, at dette kun er tilfældet for hanmus. Da forskerne forstyrrede funktionen af ​​mikroglia på forskellige måder blokerede det effektivt smerter hos hanmus, men havde ingen effekt på hunmus.

T-celler styrer kvinders smerter

Ifølge forskerne ser en helt anden type immunceller, de såkaldte T-celler, ud til at være ansvarlig for at smerterne hos hunmus. Men præcis hvordan er fortsat ukendt.

"Forståelsen af smerternes veje og kønsforskelle er helt afgørende, når vi skal designe den næste generation af mere sofistikeret og målrettet smertestillende medicin," siger dr. Michael Salter, der er professor ved University of Toronto.

"Vi tror på, at mus har et nervesystem meget tilsvarende menneskers, især for en grundlæggende funktion som smerter, så disse resultater fortæller, at det er vigtig viden for udvikling af smertemidler til mennesker."

Opdagelsen kommer samtidig med at der er større og større fokus på inddragelse af hundyr i forsøg. Det amerikanske National Institutes of Health besluttede for nylig en ny politik, der ligner den, der allerede er i kraft i Canada, hvor man kræver at man også bruger hundyr og cellelinjer fra hunner i præklinisk forskning.

Smerter | jul 13, 2014

Sandhed eller myte: Påvirker vejret dine smerter?

Man får mere ondt i ryggen når vejret skifter. Eller gør man?

"I de sidste 15 år har forskerne troet, at mikroglia kontrollerede styrken af smerte, men denne konklusion var baseret på forskning med næsten udelukkende hanmus," siger Mogil.

"Vores resultat er et perfekt eksempel på, hvorfor denne politik og meget omhyggeligt designet forskning, er afgørende for at grundlæggende videnskab kan tjene alle."

Tags: smerter, kønsforskelle

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?