Spis D-vitamin mod kronisk hovedpine

Lider du af kronisk hovedpine kan det skyldes mangel på D-vitamin.

 

Det antyder en ny undersøgelse fra universitetet i det østlige Finland, hvor forskere har sammenlignet 2.600 mænds indhold af d-vitamin i blodet med deres risiko for kronis hovedpine.

Deltagerne var mellem 42 og 60 år og 68 procent led af mangel på D-vitamin, hvilket betyder at deres blodindhold var under 50 mmol/l.

250 af mændene meldte, at de led af kronisk hovedpine, der forekom mindst en gang om ugen, og sammenligningen viste, at de oftere led af mangel på D-vitamin.

Forskerne inddelt deltagerne i fire grupper ud fra deres niveau af D-vitamin i blodet og derved kunne de konstatere, at gruppen med det laveste niveau havde over en dobbelt så høj risiko for kronisk hovedpine i forhold til gruppen med det højeste niveau. Kronisk hovedpine blev også rapporteret mere hyppigt hos mænd, der blev undersøgt uden for sommermånederne juni til september. Takket være UVB-stråling fra solen er det gennemsnitlige niveau for D-vitamin er højere i sommermånederne.

Undersøgelsen føjer sig til den stadigt voksende mængde undersøgelser, der kobler et lavt indtag af D-vitamin til en øget risiko for kroniske sygdomme. Lave D-vitamin-niveauer har også i nogle tidligere mindre undersøgelser været forbundet med risikoen for hovedpine.

I Norden og i andre lande langt fra ækvator får vi ikke tilstrækkelig UVB-stråling fra solen uden for sommersæsonen, hvilket gør det nødvendigt at supplere med D-vitamin fra mad, for eksempel laks eller andre fede fisk, eller fra D-vitamin tilskud.

Undersøgelsen er en del af den finske D-vitamin undersøgelse, FIND, som er et femårigt forsøg, der analyserer effekterne af høje daglige doser af D-vitamin på risikofaktorer og udvikling af sygdomme. Deltagerne tager et tilskud D-vitamin på 40 eller 80 mikrogram per dag. Forsøget undersøger også virkningerne af D-vitamin tilskud på forskellige smertetilstande.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?