To effektive behandlinger mod migræne på vej

To nye effektive behandlinger mod migræne er på vej til Danmark, hvor de kan hjælpe kvinder til at reducere deres anfald eller ligefrem blive migrænefri.

 

Begge midler virker ved at påvirke et stof, som modificerer nervesignaler og udviling af smerte og symptomer.

Midlerne er de første forebyggende lægemidler udviklet specifikt til migræne.

Især en undersøgelse af et nyt middel, der gives som injektion i maven en gang månedligt, giver håb for migrænepatienter.

Undersøgelsen testede midlet erenumab fra medicinalfirmaerne Amgen og Novartis på ca. 900 personer, som gennemsnitlig havde otte migræneanfald om måneden. Næsten halvdelen havde allerede forsøgt andre forebyggende lægemidler.

I seks måneder fik de månedlige injektioner i maven med enten ​​en høj dosis, en lav dosis eller placebo. Antallet af dage, de led af migræne hver måned faldt med tre til fire i lægemiddelgrupperne. I placebogruppen faldt antallet af migrænedage dog også med to dage - det er det man kalder placebo-effekten.

Det mest positive var at halvdelen af ​​patienterne på den højere dosis oplevede at deres dage med migræne dage blev halveret.

"Jeg har helt sikkert nydt godt af det," siger en af patienterne Anne Vickers, som fik den lavere dosis på Mercy Hospital St. Louis i Missouri.

"Jeg kan have 15 til 18 anfald af hovedpine om måneden og fem af disse dage er sandsynligvis migræne", men det faldt 40 procent med medicinen," fortæller hun.

"Jeg har tre børn, så det betyder meget for mig at have flere dage, da jeg blev i stand til at leve mit hverdagsliv, lave mad og gå til arrangementer på skolen."

Den anden undersøgelse testede fremanezumab fra Teva Pharmaceutical mod kronisk migræne, defineret som hovedpine over 15 dage om måneden, hvor mindst otte af dem er migræne.

Omkring 1.000 patienter fik månedlige injektioner i tre måneder: En tredjedel fik fremanezumab alle tre gange, en anden tredjedel fik midlet første gang, og derefter placebo de næste to gange, og resten fik placebo alle tre gange.

Antallet af dage med hovedpine faldt med fire-fem i de grupper, der fik lægemidlet og med to-tre hos dem, der fik placebo.

"Det er en helt ny retning i behandlingen og et vigtigt fremskridt for folk, der ikke ønsker at tage eller ikke bliver hjulpet af daglige piller, som nogle gange bruges til at forhindre gentagelser," siger dr. Andrew Hershey, neurologchef ved Cincinnati Children's Hospital Medicinal Center.

Han havde ingen rolle i forskningen, men har tidligere testet anden migrænemedicin og har skrevet en kommentar i New England Journal of Medicine, hvor de to undersøgelser blev offentliggjort onsdag 29. november.

Migræne plager mere end en milliard mennesker over hele verden. De er mere alvorlige end en almindelig hovedpine - dunkende smerter ofte ledsaget af synsproblemer, følsomhed overfor lys, støj eller lugt og kvalme. De kan gøre de ramte ude af stand til at arbejde eller lave enkle ting som madlavning eller endda at føre en samtale.

Så gennemsnitlige reduktioner på en eller to dage om måneden er beskedne, men "der er nogle patienter, som har oplevet et fuldstændig reaktion - de bliver hovedpinefrie," fortæller Hershey.

Problemet med midlerne er at bioteknologiske stoffer som disse har tendens til at være meget dyre. Men når medicinen fungerede viste fordelene sig med det samme, så der er en mindre økonomisk risiko ved at prøve en eller to doser.

"Patienten vil hurtigt vide, om dette er et lægemiddel til dem, og hvis ikke, gå videre til noget andet," siger Hershey.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?