Buede såle hjælper mod lændesmerter

Buede såle, der er blevet populære mod adskillige lidelser i de sidste ti år, hjælper med at styrke rygmusklerne, forbedre rygsøjlens krumning og dermed reducere rygsmerter.

Det viser en ny undersøgelse fra Valencias CEU Cardenal Herrera universitet, hvor forskere som led i deres forskning i rygsmerter har undersøgt om sko med buede såle som MBT-sko kan reducere lændesmerter.

MBT er en forkortelse af Masai Barefoot Technology og er opfundet af den schweiziske ingeniør Karl Müller i begyndelsen af ​​1990'erne. Han opdagede, at de kenyanske masai-stammefolk, der er berømte for deres perfekte kropsholdning, ikke lider af rygsmerter. Muller tænkte, at det var fordi de gik på et ujævnt underlag, der giver sig. At gå på hårde overflader, som fortove, der ikke giver sig, er ikke godt for ryggen eller vores knæ og ankler.

De spanske forskere viser i deres ny undersøgelse, at de ustabile sko forbedrer rygmusklernes styrke for at opretholde balance og stabilitet, når man går. Denne muskelforstærkning bidrager til at reducere kroniske lændesmerter af lav intensitet, hvilket kan være invaliderende for dem der lider af det.

"Patienter med kronisk lændesmerter anbefales normalt at træne for at styrke musklerne i ryggen, hvilket forbedrer ryggens stabilitet i nedre rygområde, men det er altid svært at sikre, at de laver øvelserne," siger Pablo Salvador, der har været koordinator på undersøgelsen, der er blevet offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Clinical Rehabilitation.

"Denne nye undersøgelse viser, at brugen af de ​​ustabile sko i flere timer dagligt - uden at lave andre øvelser - effektivt bidrager til at styrke deres rygs muskulatur og forbedrer krumningsgraden af ​​rygsøjlen i lændehvirvelområdet - og dermed bidrager til at reducere kroniske smerter."

40 patienter med kroniske lændesmerter deltog i undersøgelsen. Halvdelen af ​​dem brugte skoene med buede såler i fire uger, og den anden halvdel brugte deres normale sko. Forskerne vurderede graden af ​​aktivering af rygmusklerne, der stabiliserer lændehvirvelområdet med elektromyografi.

Forskerholdet samenlignede også krumningsgraden på ​​den nedre rygsøjle. Sammenligningen af de to gruppers ​​smerte og invaliditet blev vurderet på baggrund af det internationalt godkendte Roland-Morris Disability spørgeskema.

Forskerne understreger, at resultaterne af deres seneste arbejde "har givet os mulighed for at bekræfte, at daglig brug af MBT-sko flere timer dagligt reducerer handicapet hos patienter med kronisk lændesmerter."

De vil nu øge antallet af deltagere for at få bekræftet resultaterne over længere tid.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?