Får du søvn nok eller er der ting, du reagerer på. Prøv at føre hovedpinedagbog.

Tretrinsplan kan afsløre din hovedpine

 

Det kan være en værre hovedpine, at finde ud af hvad der er årsag til ens hovedpne. Her er tre trin, der kan hjælpe dig på vej.

Åh, nej nu igen. Sådan spørger enhver, der med jævne mellemrum lider af hovedpine eller ligefrem migræne sig selv, hver gang de fordømte smerter dukker op.

Inden du evt. går til en specialist, er der nogle gode råd til, hvordan du kan forberede dit besøg, så du får mest muligt ud af det.

På Standford Hospitalet i USA har lederen af hospitalets hovedpineafdeling, dr. Robert Cowan ,på baggrund af sine erfaringer med 10.000 patienter, sammensat en tre-punkts hjælp-til-selvhjælps guide, der er god at blive klog på.

Trin 1: Observer og tag vare på dig selv

Der er mere end 150 årsager til, at nogle får hovedpiner, der er så voldsomme, at de fører til migræne. Og kvinder bliver oftere ramt end mænd.

Det er derfor vigtigt, du finder ud af, hvad det er, der trigger din migræne. Er der f.eks. rødvin, stress, menstruation, chokolade eller....?

For at finde ud af, hvad der er den væsentligste årsag, bør du som noget af det første lave en hovedpinedagbog.

Skriv ned, hvor ofte og hvornår, du får hovedpine, hvor alvorlig den er, og hvad du tror, der udløser den.

Er du en flittig dagbogsskriver vil der efter kort tid vise sig et mønster, som du selv og evt. lægerne kan forholde sig til.

Trin 2: Planen

En god behandlingsstrategi består af flere dele bl.a. akut behandling og forebyggelse.

Medicin kan være en hjørnesten i behandlingen, men det er også vigtigt at have en strategi klar, så nogen kan tage sig af dine gøremål, mens du selv slapper af i et mørkt og roligt rum for at hvile.

Hvis du ved, hvilke miljømæssige faktorer, der kan give dig hovedpine, så undgå dem.

Finder du ud af, at f.eks. stressbehandling hjælper, så er det det, du skal gå efter. Er det rødvin, der trigger så drik hvidvin osv.

Trin 3: Livsstil

Livsstilsændringer er i.flg. Robert Cowan ofte den vigtigste brik i spillet om at undgå hovedpine. Det er derfor vigtigt, at du får den søvn, du skal have, at du spiser og motionerer regelmæssigt.

De tre faktorer er vigtige for din hormonbalance, der gør din krop bedre i stand til at holde sig kørende, så den ikke pludselig løber ud af kontrol og ind i en gedigen migræne.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?