Kroniske smerter kommer fra hjernen

Lændesmerter stammer tilsyneladende fra strukturer i hjernen.

 

Hjernens struktur kan forudsige, om en person vil få kroniske lændesmerter. Det viser et nyt studie, der dermed kan føre til ændringer i den måde, man i dag behandler kroniske smerter på.

Studiet, der er offentliggjort i tidsskriftet Pain, understøtter ideen om, at hjernen spiller en afgørende rolle for kroniske smerter.

"Vi kan have fundet en anatomisk markør for kroniske smerter i hjernen," siger Vania Apkarian, der er professor i fysiologi ved Northwestern University Feinberg School of Medicine i Chicago.

Herhjemme påvirker kroniske smerter næsten 825.000 danskere og koster hvert år samfundet milliarder af kroner.

Lændesmerter udgør en stor del af de kroniske og langvarige smerter. Forskere har hidtil troet, at lændesmerter kom fra lænden, men de seneste undersøgelser tyder nu på, at hjernen er involveret.

I studiet brugte forskerne strukturen i hjernens hvide substans til at forudsige, om en person ville få lændesmerter.

"For øjeblikket ved vi meget lidt om, hvorfor nogle patienter får kroniske lændesmerter," siger Debra Babcock, der er direktør for det amerikanske neurologiske institut.

"Jo tidligere vi kan registrere, at en smerte bliver kronisk, desto bedre er vi i stand til at behandle patienten," siger hun.

I studiet har forskerne scannet hjernen på 46 patienter, der havde haft lændesmerter i omkring tre måneder, før de kom på hospitalet, men som ikke havde haft smerter i mindst et år før.

Forskerne scannede forsøgspersonernes hjerner og evaluerede deres smerte ved hjælp af spørgeskemaer fire gange i løbet af et år. Omkring halvdelen fik i løbet af året færre smerter, mens den anden halvdel fortsat havde kroniske smerter efter et år.

Smerter kan forudsiges

Tidligere undersøgelser har vist, at mængden af gråt materie i hjernen faldt i løbet af et år hos de patienter, der havde kroniske smerter. Det grå stof er det område af hjernen, hvor de centrale organer og forgrenede antenner af nerveceller har til huse. Undersøgelserne viste også, at hjernens aktivitet kunne bruges til at forudsige, om et individ ville få færre smerter eller kroniske smerter.

I den aktuelle undersøgelse brugte forskerne en scanningsteknik, som måler strukturen af hjernens hvide substans, der forbinder hjerneceller i forskellige dele af hjernen. Forskerne fandt en konsekvent forskel i den hvide substans mellem de patienter, der fik det bedre, og de, der udviklede kroniske smerter.

"Vores resultater tyder på, at strukturen af en persons hjerne kan prædisponere en til at få kroniske smerter," siger Dr. Apkarian.

Studiet viste, at man ved at scanne den hvide substans kunne forudsige 80 pct. af tilfældene.

"Vi blev overraskede over, hvor sikkert resultatet var, og vi var forbløffede over, hvor godt hjernescanninger kan forudsige vedvarende lændesmerter," siger Dr. Apkarian.

"Den mulighed kan spille en vigtig rolle for behandlingen af kroniske smerter,” siger han.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?