Derfor får du smerter fra helvedesild

 

Den smerte og kløe der har givet navn til lidelsen helvedesild kan skyldes at en virus forårsager en "kortslutning" i nervecellerne tæt på huden.

Helvedesild skyldes en genopblussen af skoldkopper, hvis man havde det som barn. Det er et smertefuldt udslæt som skyldes at virus gemmer sig i kroppens nerver og kan bryde ud lokalt over det meste af kroppen, men altid kun i den ene side.

En ny undersøgelse fra Princeton University viser at en kortslutning i nervecellerne medfører gentagne, synkroniserede affyringer af signaler fra nerveceller tæt på huden.

Denne cykliske affyring kan være årsag til den vedvarende kløe og smerte, der er symptomer på oral og genital herpes såvel som helvedesild og skoldkopper, skriver forskerne i tidsskriftet Proceedings of National Academy of Sciences.

Alle de nævnte sygdomme skyldes vira i herpes familien.

Holdet undersøgte, hvad der sker, når et herpesvirus inficerer neuroner ved at tjekke et virus kaldet pseudorabies, der i tidligere forskning har vist sig, at kunne bore små huller i neuroner, der sender meddelelser i form af elektriske signaler langs lange nervetråde kendt som aksoner.

Forskernes resultater viser, at elektrisk strøm kan lække gennem disse huller og spredes til nærliggende neuroner, der også var ramt, så alle neuroner affyrer signaler på én gang i stedet for kun at affyre når det er nødvendigt.

Proteiner samarbejder

Holdet opdagede, at to virale proteiner ser ud til at arbejde sammen om at skabe den samtidige affyring.

Det første af disse to proteiner kaldes glycoprotein B og er et fusionsprotein, der borer huller i Akson væggen. Det andet protein, kaldet US9, fungerer som en raket, der sender glycoprotein B ind i aksonerne, forklarer forskerne .

"Opdagelsen af glycoprotein B er afgørende. Uden glycoprotein B til at bore huller i aksonerne ville de synkroniserede affyringer ikke ske," siger Andréa Granstedt, der modtog sin ph.d. i molekylær biologi på Princeton i 2013 og er hovedforfatter på artiklen.

At finde en måde at blokere aktiviteten af proteinerne kan være en mulighed for en fremtidig behandling af smerten og kløen i forbindelse med herpes virussygdomme, siger Lynn Enquist, der er professor i molekylærbiologi og medlem af Princeton Neuroscience Institute.

"Hvis man kunne blokere dannelsen af hullerne i aksonerne, kan man stoppe dannelsen af de signaler, der forårsager smerte og ubehag," siger han.

Helvedesild rammer hver tredje dansker i løbet af deres levetid. Genital herpes, som skyldes herpes simplex virus-2, rammer cirka én ud af seks personer.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?