D-vitamin kan lindre smerter

 

Mennesker, der lider af kroniske smerter og fibromyalgi vil måske have glæde af at tage et dagligt D-vitamintilskud. Dette gælder dog kun, hvis de lider af mangel på dette vitamin, viser et nyt østrigsk studie.

Der findes ikke en egentlig behandling for fibromyalgi, en sygdom, som giver smerter, træthed og flere andre symptomer. Og man kender ikke de præcise årsager til lidelsen.

Forskerne, som blev ledet af dr. Florian Wepner, Orthopedic Hospital Vienna Speising, forsøgte at finde ud af, om der var en forbindelse mellem en patients D-vitamin niveau og de kroniske smerter ved fibromyalgi. D-vitamin kaldes ofte ’solskins vitaminet’, fordi man får det meste via solskinnet.

Wepner og hans team undersøgte 30 fibromyalgi ramte kvinder, som også havde lave D-vitamin niveauer. Nogle af dem fik vitamintilskud i 25 uger, hvorefter de blev undersøgt yderligere 24 uger.

Ifølge tidsskriftet Pain kunne forskerne dokumentere, at dem, som tog vitamintilskuddet, selv sagde, de havde færre smerter og mindre morgentræthed, hvilket ikke var tilfældet for dem, der ikke to tilskud.

Florian Wepner siger, at D-vitamintilskud anses for at være en relativ sikker og billig behandling, og at det er et økonomisk meget bedre alternativ til dyr medicin.

Han mener, at fibromyalgi patienter bør have målt deres D-vitamin niveauer. Især om vinteren, hvor vi får mindre D-vitamin ad naturlig vej.

Forskere peger dog på, at D-vitamin er fedtopløseligt, og at det derfor tager lang tid før det virker i kroppen. De understreger også, at man bør tale med lægen, hvis man har mistanke om vitaminmangel.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?