Stress påvirker måske din risiko for hovedpine mere end du tror.

Så meget øger stress risikoen for hovedpine

 

Der er forskel på hvor meget stress påvirker de forskellige former for hovedpine.

En undersøgelse viser, at mennesker, som lider af hovedpine også er mere stressede end dem, der aldrig har ondt i hovedet. Og forskerne konkluderer, at hvis vi lærer at styre vores stress, kan vi også begrænse antallet og styrken af hovedpineanfald.

Øget stress resulterer i alle typer hovedpiner, men denne sammenhæng var især tydelig for mennesker med spændingshovedpine.

”Vores resultater er vigtige mht. at skræddersy stressmanagement hos patienter med forskellige typer hovedpine,” siger undersøgelses leder, dr. Sara Schramm, University Hospital ved Duisburg-Essen hospitalet.

Fordelene ved at behandle stressen ser ud til at være endnu bedre hos patienter med spændingshovedpine end hos migrænepatienter.

Forskerne har indsamlet data fra mere end 5.000 mennesker i alderen 21 til 71 år. Fire gange årligt gennem to år blev de udspurgt om deres stressniveau og hovedpineanfald. Hver gang blev de bedt om at beskrive deres stressniveau fra 0 til 100 og fortælle, hvor mange hovedpiner de havde i løbet af en måned.

Forskerholdet fandt ud af, at 31 pct. af deltagerne havde spændingshovedpiner, 14 pct. havde migræne, 11 pct. havde migræne kombineret med spændingshovedpine og 17 pct. havde mere uspecifikke hovedpiner.

Høj stressniveau

Deltagere med spændingshovedpiner rapporterede selv et stressniveau på mellem 52 og 100. For dem med migræne lå stressniveauet på 62 til 100, og for dem med både migræne og spændingshovedpine lå niveauet på 59 og 100.

Øget stress gav helt klart øgede antal hovedpineanfald. Men for at være sikker på, at stress var den udløsende faktor, udelukkede forskerne bl.a. alkoholindtagelse, rygning og jævnligt brug af hovedpinemedicin.

En ekspert, der ikke var involveret i denne forskning, siger, at undersøgelsen bekræfter en hidtil udbredt formodning om, at stress er den helt store udløser af hovedpine både hos unge og gamle.

”Resultaterne er vigtige og antyder, at hvis vi kan identificere kilderne til kronisk stress og udnytte de eksisterende strategier for at bekæmpe stressen, som f.eks. meditation, vejrtrækningsøvelser og muskelafspænding, så kan vi også reducere frekvensen af alle typer hovedpine, især spændingshovedpine,” siger dr. Souhel Najjar, direktør ved Neuroscience Center, Staten Island University Hospital i New York.

Han mener, at denne måde at se på stress og hovedpine, vil kunne øge livskvaliteten og begrænse de udgifter, der er ved hovedpiner.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?