Jobbet får mange til at glemme at holde sig i form, hvilket allerede i en tidlig alder kan medføre problemer med ondt i lænden.

Hold dig i form og undgå smerter i lænden

 

Har du ondt i lænden? Så er du ikke alene.

Lænde- og rygsmerter forårsager nemlig mere invaliditet end næsten 300 andre sygdomme på verdensplan, viser ny forskning, der dokumenterer, at næsten en ud af 10 personer over hele kloden lider af smerter i lænden.

En anden undersøgelse påpeger, at lændesmerter udgør en tredjedel af alle arbejdsrelaterede handicaps.

"Lændesmerter er noget, som næsten alle mennesker oplever på et tidspunkt i deres liv. De opstår på tværs af køn, aldersgrupper, lande, socioøkonomiske grupper, uddannelsesniveau og beskæftigelse," siger  Damian Hoy, der er seniorforsker ved University of Queensland School of Population Health i Australien.

"For de fleste mennesker med lændesmerter er årsagen uklar, men der er visse faktorer, der synes at øge risikoen for at få lændesmerter,” siger han.

Det gælder f.eks. alder, lav uddannelse, fedme, angst eller depression - samt erhverv, der kræver væsentlige tunge løft eller er ekstremt stressende.

I undersøgelsen har forskerne revideret 117 publicerede studier udført i 50 lande om rygsmerters forekomst og sværhedsgrad.

Sammenlignet med 291 andre sundhedsmæssige forhold fandt forskerne, at rygsmerter påvirker 9,4 pct. af jordens mennesker i 2010.

Mænd er mere tilbøjelige end kvinder til at have rygsmerter. De tegnede sig for godt 10 pct., mens kun 8,7 pct. af kvinderne havde lænde- og rygsmerter.

"Forekomsten var højest i Vesteuropa efterfulgt af Nordafrika / Mellemøsten, og lavest i Caribien efterfulgt af Central Latinamerika," siger Damian Hoy.

Den anden undersøgelse, der er udført af forskere i Australien og USA, så på data fra 187 lande fra 1990 og 2010. Her var mere end en tredjedel af alle arbejdsbetingede handicaps relateret til lændesmerter.

Risikogrupperne

Risikoen for lændesmerter var næsten fire gange højere for personer, der arbejder i landbruget, dyrehold, skovbrug, fiskeri og jagt i forhold til andre erhverv., rapporterede et team ledet af Dr. Tim Driscoll fra University of Sydney i Australien.

Folk, der arbejder med produktionen og transport havde 54 pct. højere risiko for lændesmerter, mens servicearbejdere havde 47 pct. øget risiko. Kontorarbejde var forbundet med mindst risiko for lændesmerter.

Som forklaring på den store grad af lændesmerter påpeger forskerne, at den gennemsnitlige, unge voksne er atletisk og i temmelig god form. Når man så får et job, kan man ikke holde det sædvanlige konditionsniveau. Samtidig bliver man ældre og knokler udelukkende rundt i week-enderne, og det er ikke godt for ryggen. Derfor gælder det om at holde musklerne og kroppens fleksibilitet ved lige.

De to undersøgelser er offentliggjort i Annals of Rheumatic Diseases .

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?