’Hovedpine’ er nok ikke bare en dårlig sex-undskyldning

 

Du hører måske til typen, der mener, at en hovedpine skal elskes væk. Så er du nok en mand.

Ny forskning kan nemlig dokumentere, at kvinder er mere tilbøjelige til at sige nej til sex, hvis de har ondt, end mænd er.

Tidligere undersøgelser har vist, at man faktisk kan mindske smerte ved at dyrke sex. Men det argument kan åbenbart ikke få alle kvinder til at droppe standardbemærkningen: ”Nej, skat ikke i aften. Jeg har hovedpine…”

Forskere på de to canadiske universiteter McGill University og Concordia University har fundet dokumentation for, at kvinders sexlyst påvirkes af smerte i højere grad end mænds.

Eller rettere, de har foreløbig kun fundet dokumentation for, at der er denne kønsforskel – hos mus.

I en undersøgelse offentliggjort i The Journal of Neuroscience har det vist sig, at smerter og inflammation signifikant sænker sexlysten hos hunmus, mens de slet ikke kunne se samme effekt hos hanmus.

Forskernes leder Melissa Farmer begrunder undersøgelsens relevans med, at seksuelle problemer er et meget almindeligt symptom hos mennesker med kroniske smerter. Og hun mener, at museforsøget bør føre til yderligere forskning i området.

Undersøgelsen er baseret på en analyse af musenes adfærd, når de blev lukket ind i et bur, der var opdelt og hvor hullerne imellem hannens og hunnens rum var for små til at hannen kunne komme igennem. Det betød, at det var hunnen, som kunne bestemme, hvornår og hvor meget tid de to skulle tilbringe sammen.

Sammenhængen vigtigere for kvinder

Forskerne kunne se, at de hunmus, der havde smerter, var mindre sammen med hanmusen, hvilket de tolkede som at den havde lavere seksualdrift.

Og til sammenligning satte forskere andre mus i fælles bur, hvor hannen frit kunne komme til hunnen. Her kunne de se, at hannerne ikke blev mindre lystne af at have smerter.

Fik hunmusene smertestillende medicin, kom sexlysten tilbage.

De nye resultater overrasker ikke professor i psykologi ved McGill University, Jeffrey Mogil.

”Vi ved fra anden forskning, at kvinders seksuelle lyster er meget mere afhængige af sammenhængen end mænds. Men om det er på grund af biologi eller sociale/kulturelle faktorer ved vi ikke.

Vores fund hos hunmus tyder på at der er en biologisk forklaring og at forskellene hos mennesker ikke kun er social/kulturelle,” siger han.

Del denne artikel med dine venner
Hvad synes du?